Minister heeft stappenplan: "Vanaf 18 mei sport voor -12-jarigen"

  De ochtend belde met minister van Sport Ben Weyts, die benadrukt dat het om een advies gaat.

  We mogen sinds maandag weer een beetje meer buiten sporten, maar de sportcompetities liggen stil tot eind juli. Meer zei premier Sophie Wilmès gisteren niet op de Nationale Veiligheidsraad. Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft wel een gefaseerd adviesplan uitgewerkt met de sector en zijn regionale collega's. Dat lichtte hij toe in de De ochtend.

  "We hebben dezelfde aanpak proberen te volgen zoals bij het onderwijs", opent Weyts zijn betoog. "We probeerden zelf onze verantwoordelijkheid te nemen en samen met de sector een plan op tafel te leggen. Dat gedetailleerde voorstel is tot mijn spijt uitgelekt", betreurt Weyts.

   

  "Ik denk dat het belangrijk is dat we doof zijn gebleven voor de lokroep van verschillende federaties en clubs die voor zichzelf een apart traject en scenario zagen. In plaats van een aparte regeling voor elke sport hebben we 1 duidelijke logica gehanteerd. Het doet er niet toe welke sport je beoefent, maar hoe je die beoefent. Op die manier kunnen we per fase aanduiden hoe er veilig gesport kan worden."

   

  "Het plan is heel gefaseerd en we hebben in eerste instantie ook gekeken naar diegene die een mindere stem hebben in het debat: de kinderen. Als het van ons afhangt, zullen zij als eersten genieten van een versoepeling van de maatregelen."

   

  Want de NVA-politicus benadrukt dat het plan nog maar een advies is. 

  Het is belangrijk dat we doof zijn gebleven voor de lokroep van verschillende federaties die voor zichzelf een apart traject zagen. We hebben 1 duidelijke logica gehanteerd. Het doet er niet toe welke sport je beoefent, maar hoe je die beoefent.

  Ben Weyts

  De data van het stappenplan: "Ook trainingen voor volwassenen in openlucht vanaf 18/5"

  Wat zijn nu de data van de fases in het advies? Weyts: "De eerste stap zou zijn vanaf 18 mei. Vanaf dan zouden alle sportactiviteiten voor -12-jarigen zonder toeschouwers mogelijk zijn in openlucht."

   

  Ook voor de volwassenen is er dan een versoepeling voorzien: "In een beperkte groep  - maximaal 20 personen met inclusief een sportbegeleider - zouden die in openlucht en in georganiseerd verband mits naleving van de afstandsmaatregelen kunnen sporten."

   

  "De volgende stap zou dan vanaf 1 juni zijn. Dan zouden we individuele fysieke activiteiten indoor willen mogelijk maken met maximaal 2 partners."

   

  Vanaf 15 juni zou dan een beperkte groep indoor (maximaal 20, inclusief sportbegeleiders) in georganiseerd verband kunnen mits social distancing (1 persoon/30m²). Vanaf 29 juni zouden alle sportactiviteiten weer mogelijk zijn, "exclusief wedstrijden buiten trainingsverband". Enkel wedstrijdjes binnen de contactbundel zijn toegelaten.

   

  Voor die wedstrijden is het dan nog een maand wachten, aldus Weyts: "Vanaf 1 augustus zouden sportevenementen met een gelimiteerd aantal deelnemers en toeschouwers, inclusief wedstrijden waar de afstand niet kan gehanteerd worden, kunnen in ons advies." De limiet van toeschouwers zou op 2.000 liggen.


  Weyts benadrukt dat het advies enkel maar een advies is: "Het is een heel stappenplan. Dat ligt momenteel bij de experten van de GEES (de groep die de exitstrategie bepaalt, red). Die waren er gisteren blijkbaar nog niet over uit of ze daar in zouden meegaan."

   

  "Het is misschien ook wel wat optimistisch, vooral omdat we vanaf 1 september vooropstellen dat massasportevenementen mogelijk zijn. Ik begrijp dat daar terughoudendheid is. Daarom heeft men gevraagd om dat nog een weekje in beraad te houden."

  Het is een heel stappenplan. Dat ligt momenteel bij de experten van de GEES.  Die waren er gisteren blijkbaar nog niet over uit of ze daar in zouden meegaan. Ze vroegen nog een weekje beraad.

  Ben Weyts

  Wat met de Memorial en de Ronde?

  Volgens de minister zou dus vanaf 1 augustus profvoetbal kunnen zonder publiek. Volgens Pro League-voorzitter Peter Croonen kan van het huidige seizoen enkel nog de bekerfinale mogelijk gespeeld worden.

   

  Wat met andere grote sportevenementen in Vlaanderen? De Memorial Van Damme op 4 september bijvoorbeeld. Op welke manier zou die mondiale atletiekmeeting kunnen plaatsvinden? Weyts: "In dit advies zouden we vooropstellen om vanaf 1 september massasportevenementen mogelijk te maken."

   

  "Maar daar moeten we een slag om de arm houden. Omdat de experten heel terughoudend zijn. En het is ook terecht dat zij bekommerd zijn, dat is hun job. Zij moeten ons beschermen tegen onszelf."

   

  Eerder deze week raakte ook de nieuwe wielerkalender bekend met op 18 oktober de Ronde van Vlaanderen. Wordt dat opnieuw het volksfeest van altijd? Weyts: "Laat ons hopen dat de Ronde effectief kan doorgaan, net als veel van die andere koersen in oktober. Laat ons hopen dat de slinger niet terugkeert."

   

  "Op grond van ons gedrag zijn wij uiteindelijk zelf verantwoordelijk welke sportkalender zich in het najaar zal afspelen."      

  Laat ons hopen dat de slinger niet terugkeert. Op grond van ons gedrag zijn wij uiteindelijk zelf verantwoordelijk welke sportkalender zich in het najaar zal afspelen.

  Ben Weyts

  Alberto Bettiol wint de Ronde in 2019.