Nederlandse minister wil eerst vaccin en dan pas voetbalfans, de bond is niet blij

  De Nederlandse voetbalbond (KNVB) is onaangenaam verrast door de brief die minister Hugo de Jonge donderdag naar de Tweede Kamer in Nederland stuurde. De minister schreef daarin dat voetbalwedstrijden met publiek pas mogelijk zijn als er een vaccin tegen het coronavirus gevonden is.

  De Nederlandse voetbalbond (KNVB) is "not amused" met de brief van minister van Sport Hugo de Jonge. De minister zegt daarin dat massale publieksevenementen in Nederland zoals wedstrijden in de hoogste voetbalklasse waarschijnlijk pas mogelijk zijn als er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus.

   

  "En niemand weet hoelang dat gaat duren", schreef De Jonge. "We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel." De KNVB noemt dat bericht "geen prettige verrassing".

   

  De bond is in gesprek met de Nederlandse overheid over de gefaseerde opstart van het topvoetbal. Het is de bedoeling dat vanaf 1 september weer gevoetbald kan worden, maar dan wel zonder publiek. De KNVB hoopt in de loop van het volgende seizoen gefaseerd weer toeschouwers toe te kunnen laten in de stadions.


  "Gezondheid staat bij ons altijd voorop, de richtlijnen van het kabinet hebben we om die reden gedurende de gehele coronapandemie aangehouden en dat blijven we uiteraard doen. Maar we praten momenteel juist met de overheid om samen te bekijken wat nog wel kan in deze tijd", aldus de KNVB in een reactie.


  "Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig."

  "De melding van de minister kwam als een verrassing"

  De huidige competitie in Nederland is al afgeblazen, maar het nieuwe seizoen wordt dus al voorbereid. "We zouden het verschrikkelijk vinden als er lang niet voor publiek gevoetbald kan worden", zegt de Nederlandse voetbalbond. "Dit zou namelijk ten koste gaan van de sportbeleving bij de miljoenen fans en kijkers."

   

  "Bovendien zou het voor de bedrijfstak betaald voetbal opnieuw een hele zware financiële klap betekenen. Hierover zijn we ook in gesprek met de overheid, juist omdat Nederlandse clubs bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken zijn. Vandaar dat de melding van vanochtend als een totale verrassing kwam."