Wat beslist de Veiligheidsraad? Voetbal of geen voetbal meer dit seizoen?

  Als we weer voetballen, zal het meer dan waarschijnlijk met lege zitjes in de stadions zijn.

  Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad weer samen. Vanuit de voetbalwereld hoopt iedereen op een duidelijk en bindend advies: blazen we dit seizoen af of niet?

  Weer voetbal in augustus, maar zonder publiek?

  De Belgische voetbalwereld wil vandaag duidelijkheid krijgen van de Veiligheidsraad over de profcompetities in ons land. Kan het seizoen in de Jupiler Pro League nog afgewerkt worden of niet?

   

  Daar ziet het niet meteen naar uit volgens onze collega's van VRT.NWS. Wedstrijden zouden pas weer mogelijk zijn vanaf augustus, maar achter gesloten deuren en zonder publiek, klinkt het.

   

  Het nieuwe seizoen kan de komende zomer dus beginnen zoals gepland, maar het huidige seizoen is dan wel definitief afgelopen. Dat was ook het voorstel van de raad van bestuur van de Pro League, de vereniging van profclubs.

   

  De Veiligheidsraad adviseert meer dan waarschijnlijk een opstart van sportwedstrijden in stappen. In juni kunnen de voetbalclubs weer (in groep) trainen. 

   

  Voor de supporters is het nog een tijd wachten. Goed mogelijk dat ze pas in oktober het stadion weer in mogen, als het coronavirus niet opleeft tenminste. Massa-evenementen zijn sowieso ten vroegste in september weer toegelaten.

  Mogen supporters pas in oktober weer het stadion in?

  Pro League hoopt op neen, Antwerp op ja

  Bij de Pro League hopen ze dat de Nationale Veiligheidsraad de competitie definitief stopzet. Dat is ook de wens van de meeste clubs. Een minderheid wil wel nog voetballen. Antwerp hoopt op die manier een beter Europees ticket uit het vuur te slepen.

   

  Maar de kans dat er dit seizoen nog mag gevoetbald worden, is niet groot. Een negatieve beslissing van de Veiligheidsraad zou de Pro League ook steunen in een mogelijke rechtszaak van mediabedrijven. Telenet denkt eraan naar de rechter te trekken om miljoenen terug te eisen voor wedstrijden die niet gespeeld en dus ook niet uitgezonden zijn.

  Antwerp-voorzitter Paul Gheysens (m) en sterke man Luciano D'Onofrio willen nog wel voetballen dit seizoen.

  VIDEO: Antwerp-voorzitter Paul Gheysens wil competitie nog uitspelen

  VIDEO: Peter Vandenbempt: "Hoogstens 3 clubs die nog willen voetballen"

  En wat met de andere sporten?

  Ook andere sporttakken wachten vol ongeduld op de uitkomst van de Veiligheidsraad, die om 9u begonnen is.

   

  Kunnen er snel weer koersen gereden worden in ons land?
  Wanneer mogen zwemclubs weer wedstrijden organiseren?
  En kunnen de basketbalteams het nieuwe seizoen al voorbereiden?

   

  Het zijn maar enkele vragen waar straks misschien een antwoord op volgt.