Veiligheidsraad: "Beroeps- of amateursport is geannuleerd tot en met 31 juli"

  Geen sportwedstrijden tot en met 31 juli in België.

  Tot en met 31 juli mogen al zeker geen sportwedstrijden plaatsvinden in België. Dat heeft premier Sophie Wilmès bekendgemaakt na afloop van een samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. "Maar dat betekent niet dat vanaf 1 augustus alle competities weer heropstarten", voegde minister-president Jan Jambon daar nog aan toe.

  Op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad kaartte premier Sophie Wilmès kort de sportwedstrijden aan.

   

  "Beroeps- of amateursport blijft zeker opgeschort tot en met 31 juli", zei Wilmès.

   

  "Maar dat betekent niet dat vanaf 1 augustus alle sportcompetities weer heropstarten. Die beslissing zal later gebeuren", licht Vlaams minister-president Jan Jambon toe. "We moeten voor die beslissing de evolutie van de curve in de gaten houden."

   

  Waarom geen voetbalwedstrijden achter gesloten deuren? "Voetbal is een contactsport", zegt Jambon.

   

  "Voetbal spelen met de regels van social distancing is onmogelijk. Je kan niet voetballen met anderhalve meter afstand van elkaar."

  Dit standpunt betekent niet dat vanaf 1 augustus alle sportcompetities weer zullen heropstarten.

  Minister-president Jan Jambon

  Pro League "respecteert" de beslissing

  De Pro League reageerde op de beslissing van de Veiligheidsraad. "Het spreekt voor zich dat de Pro League en de clubs deze beslissing respecteren." 

   

  "Het management van de Pro League en de werkgroep die binnen de Pro League werd opgericht om de sportieve en financiële gevolgen van de coronacrisis te bestuderen, nemen de beslissing van de  Nationale Veiligheidsraad mee in hun werkzaamheden." 

   

  "De voorstellen van de werkgroep zullen aan de Pro League-clubs voorgelegd worden op de Algemene Vergadering van 15 mei."

  Belgian Cycling: "We hebben nog enkele weken voor de BK's"

  En wat met (de) koersen op Belgische wegen? Ook daar blijft het vraagstuk nog deels onopgelost, al toont Belgian Cycling begrip.

   

  "Alles hangt af van de evolutie van het virus. Er wordt nu een nieuwe fase van het maatschappelijk leven herstart en dan wil men bekijken welke impact dat heeft op de cijfers. Daar heb ik alle begrip voor", zegt directeur Jos Smets.

   

  In augustus staan onder meer het BK tijdrijden (op 20/8 in Koksijde) en het BK op de weg (op 23/8 in Anzegem) geprogrammeerd. Volgens Smets rest er nog tijd om een beslissing te nemen over die wedstrijden.

   

  "Wat we zeker weten is dat er tot 31 juli niet wordt gekoerst. Wat de BK's betreft, hebben we nog wel een paar weken. Dat lukt wel."

   

  "Volgende week staat overigens een overleg gepland met de organisatie en de bondsvoorzitter. Het is afwachten of er naar een alternatieve datum moet worden uitgekeken."

  Huidig Belgisch kampioen Tim Merlier.