Michel Wuyts: "De wielerkalender is nu geijkt: je kan dit niet nog eens omgooien"

  Sinds dinsdag weten we dat het wielerseizoen begint op 1 augustus en loopt tot 8 november. Michel Wuyts heeft de propvolle kalender goed bestudeerd en is positief. "De kalender is nu geijkt en elke soort renner komt aan bod."

  Voor elke renner wat wils

  Als de medische evolutie het toelaat, worden het drie erg drukke maanden voor het wielrennen vanaf augustus. Elke renner zal een programma kunnen samenstellen dat past bij zijn kwaliteiten en net dat vindt Michel Wuyts bijzonder positief.

   

  "Ik zie een breed aanbod en het is evident dat keuzes zich zullen opdringen, maar dat is in een normaal seizoen ook zo. Drie grote rondes combineren doet nog maar één iemand. Die heet Thomas De Gendt."

   

  "Ik ken er ook niet al te veel die van de Strade Bianche doortrekken tot Luik-Bastenaken-Luik. Ik zou alleen Greg van Avermaet durven te noemen in een normaal jaar. Dat is het moderne wielrennen zoals het al 25 jaar bestaat."

   

  Naast de renners mag de kalender ook voor de grote ploegen geen bezwaar zijn. "Iedere WorldTour-ploeg beschikt over 24 tot 30 renners. Het management moet proberen die allemaal tot hun recht te laten komen."

   

  "Ik maak me sterk dat elke WorldTour-ploeg tot 3 wedstrijden per dag kan rijden. Wetende dat ik spreek over selecties van twee keer 7 renners en een keer 8 renners. Ik vind deze kalender niet knettergek."

  Deze kalender is nu geijkt. Kan een koers niet doorgaan, dan valt ze weg. Je kan de kalender niet nog eens omgooien nu er een akkoord is met alle partijen.

  De kalender is geijkt

  Het allergrootste voordeel van deze kalender is dat renners en organisatoren duidelijkheid hebben over de komende maanden. Lokale en nationale overheden kunnen natuurlijk wedstrijden op hun grondgebied verbieden als de medische omstandigheden dat niet toelaten. 

   

  "De Strade Bianche en Milaan-Sanremo hadden volgens mij beter wat verder op de kalender gestaan, want augustus is al dichtbij en misschien is dat te vroeg om al sportwedstrijden toe te laten."

   

  Maar wat als de Ronde van Frankrijk door de overheid verboden wordt. Zal ASO dan geen nieuwe plaats op de kalender opeisen? "Naar mijn mening niet. Deze kalender is nu geijkt. Kan een koers niet doorgaan, dan valt ze weg. Je kan de kalender niet nog eens omgooien nu er een akkoord is met alle partijen. Dat bestaat niet."

   

  "Ik ga er wel van uit dat het zo is afgesproken met alle partijen. ASO moet verantwoordelijkheid nemen. De Dauphiné en de Bretagne Classic zullen al een fantastisch deelnemersveld krijgen door hun plaats op de kalender. Daarmee hebben ze al genoeg faciliteiten gekregen."

   

  "Ik geef gevoelsmatig de eendagswedstrijden een grotere kans om door te gaan dan de rondes. Alles rond een eendagswedstrijd is minder complex."

  "Coronacrisis wordt hopelijk geen stopknop voor de jeugd"

  Michel Wuyts mist wel een boodschap voor een specifieke groep: de jeugd.

   

  "Het doet pijn aan mijn hart dat er met geen woord wordt gerept over jeugdwedstrijden. Wat zijn de perspectieven voor nieuwelingen, junioren en alle andere jeugdcategorieën?"

   

  "Ik zou het begrijpen als sommige talenten in deze periode zeggen dat ze voor hun studies kiezen. De coronacrisis is al zeker een pauzeknop, ik hoop dat het geen stopknop wordt."