Extra Time over geldkwesties in Pro League: "Verschil tussen compensatie en solidariteit"

  Anderlecht wakkerde een maand geleden de discussie over solidariteit aan.

  De Pro League heeft aan twistpunten geen gebrek en dus had ook Extra Time voldoende hangijzers om over te discussiëren. Een van de onderwerpen was de financiële solidariteit tussen de clubs, een voorstel dat heel wat meningen opwekt. Hoe kijkt het panel van Extra Time naar het idee?

  Exact een maand geleden hield Anderlecht een pleidooi voor solidariteit tussen de Belgische teams op financieel vlak. Een voorstel dat alvast niet in dank werd afgenomen door Club Brugge.

   

  Maar wat is de visie van het Extra Time-panel, zeker met de evolutie van de coronacrisis en de afwikkeling van het voetbalseizoen in het achterhoofd?

   

  Filip Joos: "Je ziet het idee in alle landen terugkeren. Daar is op zich weinig mis mee. Ik kan me voorstellen dat de clubs die nu bovenaan staan, zeggen dat ze niet al dat geld willen verliezen. Maar het lijkt me niet abnormaal dat je in deze speciale tijden misschien iets meer kunt doen dan nu al is vastgelegd."

   

  "Dat het voorstel net van Anderlecht kwam - de club die in de onderhandelingen over de tv-rechten het been stijf hield om de kleintjes weinig te gunnen - gaf er een vreemd smaakje aan. Maar iedereen die praat, heeft ergens wel een punt."

   

  "Het wordt een zeer moeilijk verhaal en dat zie je ook in Nederland. Daar leek dat solidariteitsfonds in kannen en kruiken, tot de competitie werd stopgezet. Het is ook boven de Moerdijk geen sinecure om die pot gevuld te krijgen en dat zal ook bij ons zo zijn."

  Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt lanceerde een maand geleden het voorstel.

  "Compensatie versus solidariteit"

  "De vraag is: over hoeveel geld gaat het eigenlijk?", pikte Peter Vandenbempt in. "Er zijn 3 clubs die - tussen aanhalingstekens - moeten betalen, omdat zij er een beetje van geprofiteerd hebben: Club Brugge, AA Gent en Charleroi."

   

  "Dan moet men op zoek gaan naar een pot geld die dan verdeeld moet worden over misschien Anderlecht, Genk en Antwerp. Dat gaat dan over 600.000 à 800.000 euro. Dat is natuurlijk maar een druppel op een hete plaat. En dan heb je nog al die andere clubs met wie je solidair moet zijn."

   

  "Maar die twee dingen worden door elkaar gehaald", zegt de commentator van de radio. "Er is een verschil tussen compensatie en solidariteit."

   

  "Compensatie is voor de ploegen die hun kansen op Europees voetbal niet hebben kunnen verdedigen door de stopzetting, zoals Anderlecht, Genk en KV Mechelen."

   

  "En dan heb je solidariteit met andere clubs. Als je die pakweg 100.000 euro geeft: dat bedrag maakt het verschil voor hen niet. Maar voor wie moet betalen, kan de rekening al snel oplopen."

   

  "Ik weet dat Club Brugge het huidige voorstel van het bedrag dat zij eventueel moeten afdragen, onaanvaardbaar vindt. Dan is er een andere club die eigenlijk redelijk weinig moet afdragen, maar er wel een heleboel voorwaarden aan koppelt."

   

  "Zo heb je een discussie die af en toe ontaardt in een dovemansgesprek, waarbij allerlei parameters worden ingevoerd. Het is een hele moeilijke oefening."

  Over hoeveel geld gaat het eigenlijk?

  Peter Vandenbempt

  "Tv-rechten? Dan open je weer de doos van Pandora"

  De Belgische clubs kloppen ook aan bij de KBVB, dat een bedrag van de UEFA gekregen heeft. Maar de voetbalbond argumenteert dat die geldsom al besteed is.

   

  "Er worden momenteel wel rekeningen gemaakt, maar er is nog onzekerheid over een bepaald deel van het bedrag", vat Peter Vandenbempt samen.

   

  "Je weet ook niet of al die clubs in de poulefase van de Europese competities geraken. In een ideaal scenario geraken de 5 deelnemers in de groepsfase. Dan verdienen ze meer en kunnen ze meer afstaan. Maar ook dat is dus nog een onzekere factor."

   

  "Er is onvrede bij diegenen die moeten betalen over de hoeveelheid en aan wie ze moeten betalen. En er is tegelijk ontevredenheid over hetgeen maar uitgedeeld wordt."

   

  "Anderen zeggen dan weer: als we het hebben over solidariteit na corona, dan moeten we niet de Europese verdiensten afpakken, maar dan moeten we de tv-rechten herverdelen. Dan open je weer de doos van Pandora. Dat deel heronderhandelen, is een nog veel moeilijkere puzzel."

  Bekijk de passage in Extra Time: