Zwem- en basketbalfederatie teleurgesteld: "Graag méér duidelijkheid"

  De Algemene Veiligheidsraad besteedde welgeteld 1 zin aan sport in zijn verklaring: geen (competitie)sport tot 31 juli. Heel wat sportbonden blijven dan ook met veel vragen achter. "Ze hebben ons geen perspectief geboden."

  Ann Rydant (Vlaamse Zwemfederatie): "Zwemmen is veiligste binnensport"

  "Wij zijn een beetje teleurgesteld", zegt Ann Rydant van de Vlaamse Zwemfederatie over de mededeling van de Veiligheidsraad. "Voor ons is het niet duidelijker geworden en er is ook geen perspectief geboden."

   

  "Er zijn zoveel zwemmers die weer willen beginnen met hun sport. In het buitenland zie je dat zwemmen vaak een van de eerste activiteiten is die hernomen mogen worden. In Nederland was er de aanbeveling om weer te beginnen met golf, tennis én zwemmen. Watergevoel is ook iets wat je niet op een andere manier kunt simuleren."

   

  In de buitenlucht is het in België op dit moment wel al toegestaan. "Maar het water is nu nog te koud, dus dat is niet evident. Terwijl zwemmen op zich de veiligste binnensport is. Het virus verplaatst zich wellicht enkel in de lucht en niet door het water. Dat water wordt dan ook nog eens ontsmet door chloor of broom."

   

  "Sommige zwembadeigenaars stribbelen wat tegen, omdat het heel duur is om in eerste instantie enkel te openen voor de zwemclubs. De grootste kost is de opwarming van het water, maar voor competitiezwemmers hoeft het zo warm niet te zijn. De zwemclubs betalen ook voor hun banen, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als een hele dag zwemmers kunnen verwelkomen."

   

  Rydant heeft met de Vlaamse Zwemfederatie ook al een aantal regels klaar om veilig binnen te kunnen zwemmen. "We raden aan geen kleedhokjes te gebruiken, zwemmers moeten in zwempak naar het zwembad komen. De startblokken en handvaten van de trapjes moeten ook ontsmet worden na gebruik, badslippers moeten verplicht worden en de opwarming of stretching mag niet meer naast het zwembad gebeuren."

   

  De Vlaamse Zwemfederatie is voorstander van een gefaseerde heropening van de zwembaden. "Eerst voor de competitiesporters, met uitzondering van de waterpoloërs, vervolgens uitbreiden naar de zwemscholen en ten slotte het zwembad voor iedereen openstellen."

  Koen Umans (Basketbal Vlaanderen): "De tijd begint te dringen"

  In het basketbal klinkt dezelfde kreet om meer duidelijkheid als bij het zwemmen. "Wij blijven momenteel toch wat op onze honger zitten", zegt Koen Umans van Basketbal Vlaanderen. "Wij hadden graag geweten wanneer we weer kunnen spelen en dus ook wanneer we weer kunnen trainen. Er is nood aan duidelijkheid."

   

  Het basketbal begrijpt dat zij niet op de eerste rij moeten zitten van sporten die hernomen kunnen worden. "Wij zijn een contactsport, waarbij je een bal van hand naar hand doorspeelt. Uiteraard moet er een gedifferentieerde aanpak zijn. Maar de tijd begint wel te dringen om te weten waar we aan toe zijn."

   

  De basketbalcompetities beginnen traditioneel begin september. "Rond deze tijd maken we normaal gezien elk jaar de kalenders op. Jaarlijks organiseren we zo'n 35.000 matchen. Dat vraagt enorm veel organisatie en planning van de federatie en ook van de clubs."

   

  Umans hoopt dat de clubs ook financieel het hoofd boven water kunnen houden. "De economische schade voor het basketbal in Vlaanderen voor 1 jaar is zo'n 5 à 6 miljoen euro. Onze clubs hebben totaal geen reserves."

   

  "Daarom kan die vernietiging van de regeling voor onbelast bijverdienen zulke dramatische gevolgen hebben. Ik hoop dat de overheid ook dit zal aanpakken, anders glijden we misschien weer af naar een circuit met zwart geld en dat willen we niet."