Wout van Aert: "Het lijkt surrealistisch, maar ik kan al mijn doelen nastreven"

  "Ja, ik ben toch wel tevreden", is de eerste reactie van Wout van Aert (Jumbo-Visma). "We hebben er alles aan gedaan om het geen verloren jaar te laten worden en dat optimisme is mooi."

  Wout van Aert deelt het gevoel van zowat het hele peloton: er is eindelijk duidelijkheid.

   

  "Het is een heel compacte kalender met veel koersen op korte tijd, maar ik heb het gevoel dat de partijen nagedacht hebben en dat er werk van gemaakt is", vertelt Van Aert aan onze redactie.

   

  Van Aert gaat uit van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo in augustus en daarna volgt de Tour.

   

  "Voor mij worden het drie maanden volop koers. Normaal zouden we met onze Tourploeg ook de Dauphiné rijden, maar die ligt nu dichter bij de Tour. We weten niet of we dat zullen behouden. De ploeg kan nu net als de andere teams beginnen te plannen."

   

  In oktober wordt het dan dansen van het ene monument naar het andere. "Voor mij valt het mee met 3 mooie weken: Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In principe is dat een mooie kalender."

   

  "Ik kan al mijn doelen nog nastreven. Ik ben zeker bij de renners die tevreden moeten zijn met dit voorstel. Het lijkt een beetje surrealistisch, zeker omdat je in deze rare periode zit. Je kunt het je eigenlijk niet voorstellen, maar het geeft hoop."

   

  "Het moeilijke element is dat we moeten afwachten. Dat is voor iedereen hetzelfde. Maar proactief werken is belangrijk. Het heeft ook geen zin om te blijven wachten tot corona zich min of meer gewonnen geeft. Je kunt niet zeggen: over twee weken begint de Tour. Dat vraagt voorbereiding."

  Het moeilijke element is dat we moeten afwachten. Dat is voor iedereen hetzelfde. Maar proactief werken is belangrijk. Het heeft ook geen zin om te blijven wachten tot corona zich min of meer gewonnen geeft.

  Wout van Aert

  Hoogtestage en voorbehoud

  Toch zijn er ook kanttekeningen. "De reisbeperkingen zijn moeilijk. Moet ik in België alles voorbereiden? Kan ik op hoogtestage? Dat wil ik snel weten, maar ook de mensen willen weten of ze nog met vakantie kunnen gaan. Ik ben even ongeduldig als zij."

   

  "Ik houd nog altijd rekening met het scenario waarbij alles kan wegvallen, ja. Ik had dit alles nooit voor mogelijk geacht. Alle schrappingen van die koersen, dat voelde zo raar aan. Maar het heeft voor schrik gezorgd."

   

  "Er is voorbehoud, maar de laatste berichten zijn positief. Het mooie is dat we er toch alles aan gedaan hebben om het geen verloren jaar te laten worden. Dat optimisme is mooi."

  En het veld? "Er valt wel een mooie planning uit de bus"

  En wat met het crossseizoen? Een week na Parijs-Roubaix volgt al de Koppenbergcross. "En een week voordien is de Ronde van Vlaanderen", lacht Wout van Aert.

   

  "Ik zit in een speciale situatie. Het is moeilijk omdat na het crosseizoen ook meteen het wegseizoen in 2021 volgt en hopelijk gaat dat zoals gepland door."

   

  "Daar moet ik rekening mee houden. In principe worden het 3 volle koersmaanden en dan is het niet realistisch om meteen in de andere discipline te duiken. Maar het veld is heel belangrijk voor mij. Er zal sowieso wel een mooie planning uit de bus vallen."