OFFICIEEL: Ronde van Vlaanderen wordt op 18 oktober gereden

  Van Avermaet en co weten wanneer ze (in principe) weer kunnen koersen in de Vlaamse Ardennen.

  Na veel vijven en zessen heeft de Internationale Wielerunie UCI de aangepaste kalender voor 2020 vrijgegeven. Tenzij het coronavirus er nog eens anders over beslist, wordt de Strade Bianche de opener op 1 augustus. De Ronde van Vlaanderen werd op 18 oktober geprikt. 

  "Heropstanding" in Italië

  De voorbije weken lekten al heel wat ontwerpen, maar de UCI heeft nu de finale versie bekendgemaakt.

   

  Op 1 augustus moet de Strade Bianche de opener van het WorldTour-seizoen worden, of toch deel 2 van het internationale wielerjaar.

   

  Een week later volgt met Milaan-Sanremo het eerste monument.

  De Toscaanse grindwegen moeten het nieuwe wielerseizoen openen.

  Voorbereiding op de Tour

  De Tour de France is het eerste zwaartepunt van het hertekende wielerjaar en die datum was al langer bekend: 29 augustus tot 20 september.

   

  Onder meer de Ronde van Polen en de (ingekorte) Dauphiné zijn voorbereidingskoersen.


  Tijdens de Tour zijn er enkele overlappingen met Tirreno-Adriatico en de Canadese koersen, na het WK (20-27 september) volgen de resterende klassieke afspraken en de overige grote rondes.

  De datum van de Tour lag al langer vast.

  Klassiekers tijdens Giro, Vuelta is de afsluiter

  De Ronde van Italië is van 3 tot 25 oktober aan de beurt en valt samen met nagenoeg alle grote klassiekers.

   

  In een zeer snel tempo worden Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen afgehaspeld. Die laatste kasseiklassiekers zijn het opstapje naar Vlaanderens Mooiste.

   

  De Ronde van Vlaanderen werd zoals verwacht op 18 oktober vastgepind, een weekje later volgt Parijs-Roubaix. 


  Op 31 oktober is de Ronde van Lombardije de laatste eendagskoers van het seizoen, dat afgesloten wordt met de Ronde van Spanje.


  Zoals bekend laat de Vuelta het openingsweekend in Nederland vallen, waardoor er in Spanje gekoerst wordt van 20 oktober tot 8 november.

  Wat met de nationale kampioenschappen?

  Twee Duitse koersen kennen hun lot nog niet: de EuroEyes Cyclassics Hamburg en Eschborn-Frankfurt zitten nog in de wachtkamer.

   

  Zoals al bekend was, worden de nationale kampioenschappen gereserveerd voor 20 tot 23 augustus.

   

  Al beseft de UCI dat in verschillende landen de regering anders kan of zal oordelen. "Een alternatieve datum mag dan voorgesteld worden", klinkt het.

  Flanders Classics: "Datums zijn geen zekerheid, maar zijn nog steeds voorlopig"

  3 Vlaamse voorjaarsklassiekers van organisator Flanders Classics hebben dus een plekje in het najaar bemachtigd.

   

  Gent-Wevelgem (11/10) en Dwars door Vlaanderen (14/10) moeten de wielerliefhebbers klaarstomen voor de hoogmis tussen Antwerpen en Oudenaarde (18/10).

   

  "Het overleg van de voorbije maanden heeft zijn vruchten afgeworpen", klinkt het bij Flanders Classics. "De UCI heeft duidelijkheid gegeven en dat is goed. Deze kalender geeft ons opnieuw een doel om naar toe te werken."

   

  "Het doet deugd om weer aan de slag te kunnen gaan, maar we zijn ons bewust van de huidige situatie. Deze datums zijn geen zekerheid, maar nog steeds voorlopig."

   

  "We zullen de situatie blijven opvolgen en de uiteindelijke beslissing zal afhankelijk zijn van de maatregelen die op dat moment in ons land zullen gelden."

  UCI: "Attractief, gevarieerd, realistisch en coherent"

  En wat zegt de UCI over het nieuwe schema?

   

  "Dit is een attractieve en gevarieerde kalender die zo realistisch en coherent mogelijk is", legt voorzitter David Lappartient uit.

   

  "Dit is een zeer belangrijke stap waar de wielerfamilie op gewacht heeft. Ik waardeer de solidariteit en verantwoordelijkheid bij alle gesprekspartners."

   

  "We werken nu toe naar de hervatting van het seizoen, maar we blijven herhalen dat de gezondheid van de renners en de andere betrokken partijen primeert."

   

  "De heropstart van onze activiteiten hangt af van de evolutie van de mondiale gezondheidssituatie."