REACTIES: "Met z'n allen gedisciplineerd blijven" versus "Volkomen absurd"

  Er is - eindelijk - een nieuwe wielerkalender. Het programma oogt propvol en schotelt heel wat uitdagingen voor. Wat zijn de reacties in het peloton? 

  Wat zeggen Evenepoel en Alaphilippe?

  • Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step): "We moeten nieuwe doelen uitkiezen en kijken hoe we die zullen realiseren. Maar na de voorbije maanden is het fijn om iets op papier te zien. We moeten het beste maken van het resterende seizoen. Opnieuw koersen en een rugnummer opspelden zullen een geweldig gevoel zijn. Daar kijk ik naar uit."
  • Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step): "Deze kalender is officieel en dat is een opluchting in deze moeilijke periode. Dit werkt motiverend. Met onze ploeg zal ik deze week mijn programma bekijken. Ik kijk er naar uit."

  Flanders Classics: "Geen zekerheid, datums zijn nog altijd voorlopig."

  Organisator Flanders Classics: "De UCI heeft duidelijkheid gegeven en dat is goed. Deze kalender geeft ons opnieuw een doel om naar toe te werken."

   

  "Het doet deugd om weer aan de slag te kunnen gaan, maar we zijn ons bewust van de huidige situatie. Deze datums zijn geen zekerheid, maar nog steeds voorlopig."

   

  "We zullen de situatie blijven opvolgen en de uiteindelijke beslissing zal afhankelijk zijn van de maatregelen die op dat moment in ons land zullen gelden."

  CEO Flanders Classics: "We hebben nieuwe doelen, maar we moeten eerlijk zijn: we moeten met z'n allen gedisciplineerd blijven om dit te realiseren"

  Journalist Thijs Zonneveld: "Volkomen absurd"

  Amstel Gold Race: "Geen probleem dat we op zaterdag vallen"

  • BinckBank Tour (dinsdag 29/09 tot zaterdag 3/10). De rittenkoers in Nederland en België wordt herleid tot 5 dagen in plaats van 7. "De BinckBank Tour valt dan wel samen met de Waalse Pijl, wij mikken met de aard van onze koers toch meer op de renners van de vlakkere klassiekers, de flandriens. Die kunnen nu bij ons al aan de slag, kort voor de eendagskoersen later in oktober", zegt koersdirecteur Rob Discart.
  • Amstel Gold Race (op zaterdag 10/10): "Het is geen drama dat onze koers eens op een zaterdag gereden wordt", zegt organisator Leo van Vliet. "Gent-Wevelgem valt op zondag 11/10 en wilde niet op zaterdag georganiseerd worden. Het is geen probleem dat beide koersen in hetzelfde weekend vallen. Ze hinderen elkaar niet."
  • Gent-Wevelgem (op zondag 11/10): De passage door Frans-Vlaanderen wordt geschrapt. Wegens het coronavirus is het volgens de organisatoren niet aangewezen om een wielerwedstrijd te organiseren die de landsgrenzen overschrijdt. "Het DNA van de wedstrijd wijzigt niet: de Moeren, de Plugstreets en de Kemmelberg blijven behouden." Er zal overleg zijn met de organisatie van de Gold Race om er "een goed georganiseerd tweedaags wielerfeest van te maken". De traditionele jeugdwedstrijden worden geschrapt. 

  Italiaanse organisator: "Alternatieve voorstellen werden niet goedgekeurd"

  RCS Sport, organisator van onder meer Milaan-Sanremo en de Giro, heeft "enkele opofferingen" moeten maken. 

   

  Zo zal de Giro (3/10-25/10) later dit jaar overlappen met onder meer de Vuelta (20/10-8/11). Tijdens de Tour (29/08-20/09) vindt dan weer Tirreno-Adriatico (7-14/09) plaats.

   

  "We hebben een aantal alternatieve voorstellen gedaan die, naar onze mening, tot minder overlappingen zouden geleid hebben", stelt RCS Sport fijntjes. "Deze voorstellen werden niet goedgekeurd."

   

  "Toch geloven we dat dit resultaat belangrijk is voor de herneming. Zeker in deze tijd, gezien de dramatische gezondheidssituatie die onze levens op alle vlakken raakt."