Ga naar de inhoud

AA Gent: "Finaal zullen we toch naar een solidariteitsfonds moeten gaan"

Ivan De Witte.

Ivan De Witte is voorstander van een noodfonds binnen de Pro League. Niet alleen om de huidige impasse te doorbreken, maar ook om in de toekomst voorbereid te zijn op crisismomenten. "Ik geef Club Brugge wel gelijk dat zo'n fonds niet moet instaan voor slecht beheer", zegt Ivan De Witte.

Het voorstel van Anderlecht een maand geleden om een solidariteitsfonds op te richten binnen de Pro League deed wenkbrauwen fronsen. Club Brugge en Charleroi reageerden al snel afwijzend. Het standpunt van AA Gent hadden we nog niet gehoord.

 

"Het is een moeilijke vraag, maar het standpunt van AA Gent is dat we finaal toch naar een solidariteit tussen clubs zullen moeten gaan", zei Gent-voorzitter Ivan De Witte in onze podcast De Tribune. 

 

"Onder welke voorwaarden en in welke formule, dat moeten we bekijken. Maar dat er een solidariteitsmechanisme op gang zal moeten komen binnen de Pro League, daar sta ik geweldig achter."

Als je in een appartementsgebouw met een syndicus woont, ben je verplicht om een buffer op te bouwen voor het geval er zaken voorvallen aan het gebouw. Ik denk dat de Pro League ook zo'n noodfonds moet opbouwen.

"A la guerre comme à la guerre"

Op korte termijn ziet de voorzitter van AA Gent in het idee van een solidariteitsfonds een belangrijke stap om tot een finale oplossing te komen voor het kluwen aan discussiepunten binnen de Pro League. 

 

Het stopzetten van de competitie, de competitieformule volgend seizoen, de verdeling van Europese tickets, mogelijke schadeclaims van de tv-rechtenhouders en een solidariteitsfonds. Het ligt allemaal op de tafel. En ze zijn niet meer los van elkaar te koppelen.

 

"Op dit moment is het à la guerre comme à la guerre. We moeten naar een noodfonds gaan zodat iedereen binnen de Pro League zich in een finale oplossing kan vinden."

 

"Volgens mij komt er een eensgezinde oplossing tussen dit en een tweetal weken waardoor we enerzijds de competitie kunnen stopzetten en we  anderzijds kunnen voldoen aan zaken die bepaalde clubs met recht en reden opeisen. We zullen een oplossing vinden, daar mag je mij over enkele weken op aanspreken", zei De Witte.

 

Zo een fonds ziet Ivan De Witte niet alleen op korte termijn. "Los van de crisis moeten we misschien een buffer hebben voor noodgevallen. Als je in een appartementsgebouw met een syndic woont, ben je verplicht om een buffer op te bouwen voor het geval er zaken voorvallen aan het gebouw. Ik denk dat de Pro League ook zo een noodfonds moet opbouwen."


"Natuurlijk moet dat fonds geen slecht beheer opvangen. Ik geef Club Brugge gelijk als ze zeggen dat andere clubs niet moeten instaan voor slecht beheer."

 

"Een concreet voorstel ga ik hier niet doen. Dan maai ik het gras weg voor de voeten van mijn manager, Michel Louwagie. In Frankrijk spreekt men van een solidariteitslening, die gedekt is door de overheid, maar daar moeten we in België zelfs niet aan denken. Door de situatie met de technische werkloosheid die sommige clubs hanteren, zijn we slecht geplaatst om met de overheid te praten", beseft Ivan de WItte.

Vandenbempt: "Anderlecht wil compensatie, geen solidariteit"

Ook Peter Vandenbempt was te gast in onze podcast De Tribune. Hij had nagedacht waarom het oorspronkelijke voorstel van Anderlecht zo slecht onthaald werd. "Anderlecht was niet de ideale boodschapper voor het solidariteitsvoorstel, maar ook het woord solidariteit was misschien niet goed gekozen", zei Vandenbempt.

 

"Waar Anderlecht het over had, is eigenlijk een compensatie. Clubs die net niet Play-off I en Europees voetbal konden spelen zoals Genk, Anderlecht en KV Mechelen willen compensatie daarvoor. Onder solidariteit versta ik wat anders."

 

"Solidariteit is wanneer je clubs, die door corona in grote problemen komen, helpt. Dan gaat het vooral over de kleinere clubs. Daar speelt dan weer het argument dat sommige kleinere clubs met kleinere budgetten wel in handen zijn van een rijke buitenlandse eigenaar. Om Cercle Brugge niet te noemen. Ik begrijp wel dat clubs als Gent, Charleroi of Club Brugge niet willen bijspringen."

Download de podcast van De Tribune