Ga naar de inhoud

Vandenbempt: "Ben zeker dat Louwagie hetzelfde zou reageren als Gheysens"

Paul Gheysens.

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte en voetbalcommentator Peter Vandenbempt hadden maandagavond tijd voor onze podcast De Tribune, want de vergadering van de Pro League werd voor de vierde keer uitgesteld. Voetbal was uiteraard de rode draad.

In deze aflevering hoort u:

  • Wie volgens Peter Vandenbempt "misschien wel de beste doelman aller tijden" is.
  • Met welke voorzorgsmaatregelen ze in  Zuid-Korea deze week (op 8 mei) opnieuw zullen beginnen voetballen.
  • Waarom het vreemd is dat er nog altijd geen beslissing is over het voetbal door onze overheid.
  • De uitgesproken mening van Ivan De Witte over clubs die een beroep doen op technische werkloosheid en het play-offsysteem.
  • Hoe een goede verstaander kan horen of de voorzitter van AA Gent happig is om streekgenoot Deinze in 1A te ontvangen.
  • En welke taal Peter Vandenbempt leert tijdens de coronacrisis.

Anderhalve week geleden haalde Antwerp-voorzitter Paul Gheysens uit naar Club Brugge, AA Gent en Charleroi. "De ploegen die de buit binnen hebben, willen stoppen met voetballen. Ze zijn bang dat ze hun buit verliezen als we voortspelen. De rest moet het dan maar bekijken."

 

Gent-voorzitter Ivan De Witte mocht reageren op die uitspraak. "Persoonlijk sta ik positief tegenover Paul Gheysens, want hij heeft voor Gent bijzonder veel betekend in de bouw van het stadion. Maar dat hij soms radicale meningen heeft, weten we al langer sinds die bouw."

 

"Ik ben dus niet verbaasd over wat hij vorige week zei, want zo zit Gheysens in elkaar. Ik ben het wel niet met hem eens en net als hij heeft ook AA Gent recht op een mening. Die is, geloof me, eerder gebouwd op gezondheidsargumenten."

Louwagie is ook iemand die te allen prijze de belangen van zijn club verdedigt. Het probleem in de hele coronacrisis is dat iedereen die een standpunt verdedigt, ook een punt heeft. 

Peter Vandenbempt

Het standpunt van Gent is dus "eerder" gebaseerd op de gezondheidssituatie, zegt De Witte, maar wat als AA Gent op de voorlaatste speeldag pas 7e had gestaan?

 

"Uiteraard zouden we blij zijn met de voordelen die de tweede plaats zou bieden, maar daar hebben we niet naartoe gewerkt. Ik heb samen met Michel Louwagie gediscussieerd daarover en alle factoren wezen erop dat de coronacrisis grote impact zou hebben en lang zou duren."

 

Peter Vandenbempt heeft wel een vermoeden dat die discussie een andere wending had genomen als Gent pas zevende was. "Meneer De Witte wil ik het voordeel van de twijfel geven, maar ik ben er wel zeker van dat Michel Louwagie op dezelfde manier zou reageren als Paul Gheysens."

 

"Louwagie is ook iemand die te allen prijze de belangen van zijn club verdedigt. Het probleem in de hele coronacrisis is dat iedereen die een standpunt verdedigt, ook een punt heeft. Het zijn uitzonderlijke omstandigheden en er zullen clubs winnen en clubs verliezen. Dus moet er een oplossing gevonden worden."

 

"Het is wel feitelijk verkeerd wat Gheysens zegt. Er zijn niet slechts 3 clubs die willen stoppen. Als ik me niet vergis was er al een brief van de K11 ( de kleine clubs) om te stoppen op 15 april. En dat willen ze nog altijd. Ik denk dat het een slechte zaak is voor een verhit debat als partijen elkaar publiek gaan beledigen."

 

"Dat is het toch. De ene spreekt van belangenvermenging en de andere (Mehdi Bayat) noemt mensen die willen verder spelen egoïstisch en dom. Dat laatste klopt ook niet, want ook die clubs hebben wel degelijk redenen voor hun standpunt."

Download de podcast van De Tribune