Renaat Schotte: "Overlapt de Giro met de Vuelta? Geen probleem in Italië"

  Renaat Schotte volgt al jarenlang de Giro voor u.

  Straks komt de Internationale Wielerunie (UCI) met de nieuwe wielerkalender. Als het goed gaat, zal de Strade Bianche op 1 augustus het wegseizoen weer openen. Daarna volgen in Italië ook Milaan - Sanremo (8 augustus) en de Ronde van Italië (3-25 oktober), die 6 dagen zou overlappen met de Vuelta. "De Giro is het gewoon om op te boksen tegen andere wedstrijden", weet Renaat Schotte.

  "Giro schat zich even hoog in als Tour"

  De Spaanse sportkrant AS heeft zondag een mogelijke UCI-kalender gepubliceerd. Opvallend, de Vuelta kan of zal eind oktober 6 dagen met de Giro overlappen.

   

  "Dat gaan ze in Italië niet meteen als een groot probleem ervaren", denkt onze Girovolger Renaat Schotte. "Sportief schatten ze zich erg hoog in, even hoog als de Ronde van Frankrijk zelfs."

   

  "Dankzij de geografie in de Laars kunnen ze ook een attractief of attractiever parcours voorschotelen. Dat maakt dat de Italianen liever naar de Giro dan naar de Tour kijken. Zo zijn ze wel", lacht Schotte.

   

  "Bovendien is de Giro het gewoon om in mei op te boksen tegen andere sportwedstrijden. De Tour hoefde dat tot nu toe niet te doen in juli. Ik ben zeer benieuwd of ze niet aan belangstelling gaan moeten inboeten in september. Het voetbal draait normaal gezien weer op volle toeren dan."

   

  Aan een Giro van 2 in plaats van 3 weken hebben ze in Italië geen moment gedacht. "Voor de organisatie RCS zijn die 3 weken een princiepskwestie", weet onze reporter.

   

  "Zo gaat het er nog altijd aan toe: iedereen vaart zijn eigen koers in de wielerwereld. Iedereen veegt voor zijn eigen deur en hoopt dat ze de storm overleven. Ook in tijden van een gevaarlijk en dodelijk virus."

  Voor de organisatie zijn 3 weken Giro een princiepskwestie. Sportief schatten ze zich erg hoog in, even hoog als de Ronde van Frankrijk zelfs.

  Renaat Schotte

  "Giro moet symbool staan voor wederopstanding"

  "Als de koersen in het najaar doorgaan, waar ik nog altijd niet zeker van ben, gaan we een erg emotionele Giro krijgen. De Italianen zullen mekaars tranen moeten drogen", denkt Renaat Schotte.

   

  "Na de coronacrisis moet de Giro symbool staan voor de wederopstanding in Italië. De slotweek vindt ook plaats in het noorden van het land, het zwaarst getroffen gebied."

   

  "Daar is de Giro niet bevreesd voor. Dat hebben ze in het verleden al laten zien. Denk maar aan Aquila waar ze in 2010 een hart onder de riem gaan steken zijn na de zware aardbeving."

  Verona, 2 juni 2019: de Ecuadoraan Richard Carapaz kan niet geloven dat hij de Giro gewonnen heeft.

  "Publiek zal eitje zijn tijdens Strade en Sanremo"

  De Strade Bianche (1 augustus) en Milaan-Sanremo (8 augustus) worden de eerste klassiekers van de wielerreprise. "Dat is nog allemaal onder voorbehoud", blijft Renaat Schotte voorzichtig, "maar als ze weer mogen voetballen, dan mogen ze koersen ook."

   

  Met of zonder publiek? "Dat kan ik niet zeggen", antwoordt de wielerman. "Een stormloop zullen die twee koersen alleszins niet veroorzaken. Je kan de Strade of Sanremo niet vergelijken met de belangstelling voor de klassiekers in ons land."

   

  "Het publiek zal dus een eitje zijn", denkt Schotte. "Ook met de reisbeperkingen naar Italië, want de voorbije jaren zag ik veel Vlaamse en Angelsaksische wielerfans tijdens de Strade of de Primavera."

  Finisht Greg Van Avermaet op 1 augustus op een lege Piazza del Campo in de Strade Bianche?

  Ziet het internationale wegseizoen er zo uit?
  1 augustus Strade Bianche (Ita)
  5 - 9 augustus Ronde van Polen
  8 augustus Milaan-Sanremo (Ita)
  12 - 16 augustus Dauphiné (Fra)
  21 -23 augustus nationale kampioenschappen
  25 augustus Bretagne Classic (Fra)
  29 augustus - 20 september Ronde van Frankrijk
  8 - 14 september Tirreno-Adriatico (Ita)
  20 - 27 september WK in Martigny (Zwi)
  29 september - 3 oktober BinckBank Tour (Bel-Ned)
  29 september Waalse Pijl
  3 - 25 oktober Ronde van Italië
  4 oktober Luik-Bastenaken-Luik
  10 oktober Amstel Gold Race (Ned)
  11 oktober Gent-Wevelgem
  14 oktober Dwars door Vlaanderen
  18 oktober Ronde van Vlaanderen
  20 oktober - 8 november Ronde van Spanje
  1 november Parijs-Roubaix (Fra)
  14 november Ronde van Lombardije (Ita)
  bron: AS.com