Klimzalen trekken aan alarmbel: "Laat ons heropstarten en zorg voor steun"

Anak Verhoeven behoort tot de wereldtop.

De Klim- en Bergsportfederatie maakt zich zorgen om de toekomst van de klimsport in Vlaanderen na de coronacrisis. In een open brief vraagt de federatie Minister van Sport Ben Weyts om hulp. "We pleiten voor een heropening van de klimzalen en economische steun." 

De coronacrisis bezorgt heel wat sportclubs kopzorgen, ook de klimsport trekt nu aan de alarmbel. "Onze sport boomt en nu klimmen olympisch wordt, zal de populariteit alleen maar toenemen", begint de Klim- en Bergsportfederatie (KBF) zijn brief aan Minister Ben Weyts op een positieve noot. 

 

"Maar daardoor wordt het nijpend tekort aan kliminfrastructuur steeds voelbaarder. De coronacrisis gooit daarbij stevig wat roet in het eten. Een

klimzaal uitbaten brengt sowieso grote financiële risico’s met zich mee, maar
nu de voornaamste inkomsten wegvallen krijgen vele uitbaters het moeilijk. We moeten de klimcapaciteit in Vlaanderen zo goed mogelijk beschermen. De amper 29 zalen zijn nu al vaak overbelast."

 

"De KBF waardeert de ondersteuning die de Vlaamse overheid voorziet, maar vreest dat deze niet zal volstaan. We dringen daarom aan op extra economische steun (direct of indirect) aan de klimzalen die door de crisis in
moeilijkheden komen en pleiten voor een investering in de kliminfrastructuur op
langere termijn."

 

"We vragen ook om de klimzalen te mogen heropenen. De federatie adviseert daarin graag welke specifieke voorwaarden nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus daarbij te voorkomen."