Minister Weyts: "Obese kinderen worden niet op school gekweekt, maar thuis"

  Moeten kinderen op school meer bewegen?

  Het is belangrijker dan ooit om te sporten en bewegen. Volwassenen blijken die raad goed op te volgen, maar voor kinderen is dat lastiger door de inactiviteit van de sportclubs. In onze 3-delige reeks "Bewegen als medicijn" kwam ook de rol van de school aan bod. 

  De coronacrisis heeft het belang van een goede algemene gezondheid weer op de kaart gezet.

   

  In onze reeks "Bewegen als medicijn" kwamen heel wat experten het belang van voldoende beweging en gezonde voeding in de verf zetten. Die gewoontes leren kinderen al jong aan, thuis en op school.

   

  "We hebben in deze coronacrisis samen met Sporza een platform op poten gezet met als boodschap: kom alleen uit uw kot om te sporten. Dat platform heeft al heel veel mensen bereikt, dus dat werkt", zegt minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts.

   

  "Maar een grote bezorgdheid is dat volwassenen van hun vrije tijd méér gebruik maken om te sporten terwijl kinderen door de inactiviteit van de sportclubs minder sporten. Dus moeten we tegen kinderen zeggen: kom ook uit uw kot om te sporten."

   

  Op school krijgen kinderen doorgaans 2 uur sport per week. Kenners zeggen al een eeuwigheid dat dat te weinig is.

   

  Minister Weyts: "Ik ben minister van Onderwijs én Sport en wil dus meer kinderen aan het sporten krijgen. Er zijn veel plannen om kinderen in beweging te krijgen."


  "We trekken naar de scholen en proberen kinderen daar kennis te laten maken met verschillende sporten. We testen hen en kijken waar hun talent ligt. Elk kind heeft ergens aanleg voor. Dus dan zeggen we: "Jij bent goed in deze sport, ga eens naar die sportclub". En we geven er meteen de adressen bij."

  "Scholen kweken geen kinderen met obesitas"

  Bewegen is het codewoord. Voor iedereen, ook voor jongeren. Volgens sportcoach Paul Van Den Bosch hebben scholen in dat bewustzijn een grote rol te spelen.

   

  "De scholen hebben een zeer grote verantwoordelijkheid in de toekomst
  van onze maatschappij. Bijna 50% van onze bevolking kampt met
  overgewicht, bijna 16% daarvan is obees", zegt Van Den Bosch.
   
  "Scholen hebben een sensibiliserende rol. Een vak gezondheidsopvoeding zou er elk jaar moeten zijn. En er zijn nog te veel frisdrankautomaten. Er is misschien 1 minuut politieke moed nodig om die weg te halen. Het begint bij de basis en dat is de school."


  Minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts wil niet alle verantwoordelijkheid bij de scholen leggen. "We moeten eerlijk zijn: het probleem ligt niet bij de scholen. Daar kweken we geen kinderen met obesitas, dat gebeurt thuis. Thuis ligt de eerste verantwoordelijkheid", zegt Weyts.


  Op school bieden automaten hier en daar nog altijd frisdrank en snoep aan. Al nuanceert de minister dat: "Er is al lang een consensus over het schrappen van frisdrank- en snoepautomaten. Scholen die er nog een hebben, zijn echt een uitzondering."

  De reactie van Paul Van Den Bosch op Twitter

  Bekijk het fragment uit onze reeks "Bewegen als medicijn"