Expert Erika Vlieghe: "We zijn bezig met een advies over het voetbal"

  Erika Vlieghe is infectiologe en hoofd van de groep experten die de exitstrategie begeleidt.

  Vanaf morgen komt er geleidelijk een eerste versoepeling van de lockdownmaatregelen. Onder meer bedrijven mogen weer aan de slag en mensen mogen - zij het beperkt - meer sportieve activiteiten doen in de buitenlucht. Maar wat met de voetbalcompetitie? Radio 1-programma De Ochtend vroeg het aan Erika Vlieghe, infectiologe en hoofd van de groep experten die de exitstrategie begeleidt.

  Een maand geleden ondertussen adviseerde de raad van bestuur van de Pro League de definitieve stopzetting van de Belgische voetbalcompetitie, maar de algemene vergadering heeft dat advies nog niet bevestigd. De voetbalclubs wachten op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, die geadviseerd wordt door de exitgroep (GEES) van Vlieghe.

   

  Vlieghe kon nog niks concreets zeggen over of en wanneer het voetbal kan hernemen. "We zijn daarmee bezig", is het antwoord. "Na de vorige Veiligheidsraad hebben we als GEES ook weer heel veel huiswerk gekregen om een aantal adviezen te formuleren."

   

  "Met die adviezen zijn we bezig en het is niet de bedoeling dat die nog weken op zich laten wachten. We weten dat iedereen ongeduldig is: "En ik, en ik, en ik?" Dat begrijpen we heel goed."

  Het is niet de bedoeling dat dat advies nog weken op zich laten wachten.

  Erika Vlieghe

  De algemene vergadering van de Pro League kwam morgen normaal bijeen, maar is ondertussen weer uitgesteld.

   

  Binnen de Pro League is er verre van eensgezindheid over de te varen koers, sommige clubs willen toch nog voetballen dit seizoen.

   

  Voetbalcommentator Peter Vandenbempt schetste gisteren een weinig fraai beeld: "Er is veel argwaan en afgunst en dat discussieert moeilijk."