Emma Meesseman: "Mijn club investeert nog niet in volgend seizoen en voor Amerika heb ik nog geen visum"

  Emma Meesseman in actie bij Jekaterinenburg, de sterkste ploeg van Europa.

  Net nu de vrouwensport in de lift zit, dreigt de coronacrisis roet in het eten te gooien. Houden er binnenkort ploegen op te bestaan? Basketbalspeelster Emma Meesseman, wielrenster Jolien D'hoore en voetbalster Tessa Wullaert doen hun verhaal over hun sport.

  Emma Meesseman: "Coronacrisis én zwakke roebel"

  "Ik weet nu al dat er ploegen zullen moeten stoppen. Als sponsors de kraan dicht moeten draaien zal dat eerst in de vrouwensport zijn", vermoedt basketbalspeelster Emma Meesseman.


  "Mijn ploeg Jekaterinenburg, de grootste van Europa, heeft nog geen nieuwe speelsters onder contract gelegd voor volgend seizoen. Enerzijds vanwege het coronavirus, anderzijds omdat het niet goed gaat met de Russische roebel."


  "Gelukkig is het bestuur gek van basketbal. Dat creëert vertrouwen binnen de ploeg. En als we even moeten inleveren, ben ik daar bereid toe."


  In de zomer speelt Emma Meesseman normaal gezien in de Verenigde Staten. "Ik hoop dat ik een visum krijg want ik wil erg graag de titel verdedigen met de Washington Mystics, maar mijn afspraak op de ambassade is al 4 keer verplaatst."

   

  "Hopelijk komen er weer matchen aan, al weet ik dat we waarschijnlijk geen volledige competitie zullen spelen."

  Ik hoop dat ik een visum krijg voor de Verenigde Staten. Mijn afspraak is al 4 keer verplaatst.

  Emma Meesseman

  "Ik loop omdat het moet"

  In afwachting onderhoudt Emma Meesseman haar conditie in eigen land. "Ik ga lopen. Omdat het moet, want ik doe het niet graag", geeft ze toe."Wat ik wel graag doe is fitnessen via FaceTime met 2 vriendinnen."

   

  "En ik knap klusjes op zoals een muur schilderen. Daar geniet ik van."

  Jolien D'hoore: "Een ploeg is al gestopt met betalen"

  De wielerploeg Boels - Dolmans van Jolien D'hoore hoeft zich weinig zorgen te maken. De sponsorcontracten voor de komende seizoenen zijn getekend. Voor andere teams ziet het er minder goed uit.


  "Als CCC (een Poolse sponsor, red) in het budget moet snijden zal dat bij de vrouwenploeg gebeuren", vreest D'hoore. "Bij Bigla - Katjoesja zijn de sponsors al gestopt met de rensters te betalen."


  "En het zou een ramp zijn als ook de ploeg van wereldkampioene Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott, red) stopt."


  Net nu het vrouwenwielrennen in de lift zit. "De voorbije weken heb ik veel Zwift-wedstrijden gevolgd. Er zijn er nu die 5 watt per kilo duwen, dat zag je enkele jaren geleden niet", weet D'hoore, die uitkijkt naar haar resterende programma voor 2020.


  "Volgende week krijgen we de nieuwe kalender te zien. De Giro voor vrouwen zou in september tijdens de Ronde van Frankrijk plaatsvinden."


  "Aanvankelijk zou ik die niet rijden, maar als ze me het vragen, doe ik dat met veel plezier. Al verwacht ik dat er 2 pelotons zullen ontstaan: eentje voor de Giro en eentje voor de klassiekers."

  Tessa Wullaert: "Bij City merk ik er niet veel van"

  Tessa Wullaert houdt haar hart vast voor het vrouwenvoetbal. "Bij City merk ik er niet veel van", vertelt de Red Flame, "maar in Frankrijk hoor ik dat speelsters hier en daar moeten inleveren."


  "Enerzijds ontlopen we misschien de dans omdat een vrouwenploeg maar een fractie kost in vergelijking met een mannenteam. Anderzijds zijn vrouwen het eerste waarop ze besparen", denkt de Belgische international, die thuis zit en niet bij haar club Manchester City in Engeland.


  "Ik kwam net met de Flames terug van de Algarve Cup. Omdat Italië daar ook speelde, hadden ze liever dat ik in België bleef. De club schotelt me een programma voor om de conditie te onderhouden, want het is de bedoeling om nog competitie te spelen."

  "Hopelijk kunnen we titel nog pakken"

  Of ze in Engeland nog voetballen, komt Tessa Wullaert snel te weten. "Maandag krijgen we meer te horen", geeft ze mee. "Over 2 weken zouden we weer in groep trainen."

   

  "Hopelijk voetballen we ook weer, want we staan nu aan de leiding, maar met een match meer dan Chelsea. Als ze de competitie stopzetten, grijpen we er misschien weer net naast."


  Of Wullaert volgend jaar nog voor City speelt, kan ze nog niet zeggen. "Ik heb aanbiedingen uit Spanje, Frankrijk, Nederland en België. Ik weet alleen niet welke keuze ik ga maken. Speeltijd blijft de belangrijkste factor."

  Ik heb aanbiedingen uit Spanje, Frankrijk, Nederland en België. Ik weet alleen niet welke keuze ik ga maken.

  Tessa Wullaert

  VIDEO: Grote impact coronacrisis dreigt voor vrouwensport