FIFA vraagt Zwitsers gerecht om onderzoek naar Sepp Blatter weer op te starten

  Sepp Blatter is de vroegere voorzitter van de FIFA.

  De FIFA heeft het Zwitserse gerecht gevraagd om een onderzoek naar zijn voormalige voorzitter Sepp Blatter te heropenen. Dat bevestigde de Wereldvoetbalbond zaterdag. "We hebben enkele officiële bemerkingen ingediend bij het Openbaar Ministerie, waarbij we krachtig aandringen op het voortzetten van het onderzoek", klinkt het in een mededeling.

  Het Zwitserse gerecht besliste midden april om Sepp Blatter niet te vervolgen voor een omstreden contract over de televisierechten voor de WK's in 2010 en 2014. Blatter, die in 2015 werd afgezet als voorzitter van Wereldvoetbalbond FIFA, zou die ver onder de marktwaarde hebben afgesloten met de Caribische Voetbalconfederatie. Volgens de Zwitserse justitie zou de FIFA daarbij 3,48 miljoen euro misgelopen zijn. 

   

  Maar er kwam dus geen vervolging en daar is de FIFA het blijkbaar niet mee eens. De Wereldvoetbalbond vraagt om het onderzoek weer te openen. "We overwegen alle juridische opties om te garanderen dat de betrokkenen hun straf niet ontlopen en blijven samenwerken met de autoriteiten, inclusief die van Zwitserland."

   

  "We hebben inderdaad enkele officiële bemerkingen ingediend waarbij we krachtig aandringen op het voortzetten van dit onderzoek. De mensen die het voetbal hebben willen schaden, zullen zich voor hun daden moeten verantwoorden."   

   

  Het Zwitserse gerecht voert ook nog altijd een onderzoek naar een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,89 miljoen euro) die de inmiddels 84-jarige Blatter in februari 2011 deed aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini.