FIFA-topman pleit voor voetbalseizoen in kalenderjaar

  Victor Montagliani, vicevoorzitter bij de Wereldvoetbalbond FIFA, heeft het voorstel geopperd om de Europese voetbalseizoenen vanaf 2021 op zijn minst tijdelijk binnen een kalenderjaar te organiseren. "Dat kan de planning voor de komende twee jaren vergemakkelijken, in aanloop naar het WK dat eind 2022 zal plaatsvinden."

  Victor Montagliani, voorzitter van de Concacaf (voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben), besprak zijn voorstel op de Italiaanse radio Sportiva.

   

  "Het seizoen spreiden over een kalenderjaar is niet zomaar een idee, maar een mogelijkheid die het verdient om op nationaal en internationaal niveau besproken te worden", vertelde de Canadees. "Ik zie het vooral als een oplossing om de komende twee jaren te overbruggen, met eind 2022 het WK in Qatar."

   

  Het WK in Qatar vindt plaats van 21 november tot 18 december. Concreet wil Montagliani met zijn voorstel de clubs meer tijd gunnen om de huidige competities, die wegens de coronacrisis stilliggen, dit najaar af te ronden. Nadien kan er dan ook in 2021 en 2022 volgens het kalenderjaar gevoetbald worden, waardoor het WK 2022 mooi aansluit op het einde van het seizoen.

   

  Montagliani haalt de mosterd onder meer bij de Noord-Amerikaanse Major League Soccer (MLS), die zijn seizoenen momenteel al volgens het kalenderjaar organiseert. 

   

  Een ding lijkt Montagliani wel te vergeten. Het EK en de Copa America in 2021. Hij deelde niet mee hoe zijn voorstel rijmt met die twee toernooien.