Ann Wauters: "Droom van Spelen maar als het niet lukt, heb ik er vrede mee"

  Ann Wauters: "Toen ik het nieuws kreeg over het uitstel van de Spelen was ik heel erg ontgoocheld."

  Ann Wauters (39) is goed hersteld na haar besmetting met het coronavirus. De basketbalspeelster kan zich stilaan weer een beetje focussen op basketbal. Heeft ze al een knoop doorgehakt over Tokio 2021? "Er zijn nog veel vraagtekens. Maar stel dat de Spelen nog eens een jaar worden uitgesteld, wordt het onmogelijk."

  Fiets in plaats van basketbal

  Een maand geleden maakte Ann Wauters bekend dat ze besmet was met corona. Hoe gaat het een maand later met haar?


  "Ik ben goed hersteld", antwoordt ze. "Ik ben eigenlijk zo snel als ik kon weer beginnen te sporten. Die eerste week was zwaar. Ik kon precies niets meer, ik had geen kracht en werd duizelig."


  "Daarna is dat redelijk snel verbeterd. Het was mooi weer dus ik heb veel gefietst. Mijn trainingen met de bal zijn wel nog heel beperkt."

  "Virus zal volgend jaar niet plots weg zijn"

  Nog door het coronavirus zag Ann Wauters haar grote doel, de Olympische Spelen, uitgesteld worden. Heeft ze al een knoop doorgehakt: stoppen of doorgaan?

   

  "Mijn antwoord is nog hetzelfde als enkele weken geleden. Er blijven veel vraagtekens over het coronavirus. Ik heb nu beseft dat het niet plots weg zal zijn."

   

  "Hoe zal alles weer op gang komen? Ik heb daar nog vragen over. Basketbal is een echte contactsport, die bal wordt een hele match doorgegeven. Hoe en wanneer kan dat weer opstarten?"

   

  "Toen ik het nieuws kreeg over het uitstel van de Spelen was ik wel heel erg ontgoocheld. Ik heb lang gewerkt naar dat doel en het zou een mooie afsluiter geweest zijn voor mij. Ik was me ook al maanden mentaal een beetje aan het voorbereiden op dat punt, op dat einde. Nu is het onzeker."

   

  "Toch denk ik dat het voor mij nog een beetje anders is dan voor jonge atleten. Die moeten daar op hun absolute top zijn. Die pieken naar die Spelen toe en vallen nu in een gat. Bij mij is dat niet zo. Mijn beste jaren liggen al lang achter mij."

  De Belgische basketbalvrouwen moeten hun entree op de Olympische Spelen met een jaar uitstellen.

  Olympische Spelen in 2022? "Onmogelijk"

  De Spelen staan nu gepland in 2021, maar zelfs dat zou moeilijk kunnen worden. "2022 dat zou voor mij wel heel moeilijk worden, onmogelijk eigenlijk", vertelt Ann Wauters.

   

  "Ik kan mijn afscheid niet blijven uitstellen. Mijn lichaam heeft me al die jaren zoveel gegeven, ik kan die citroen niet blijven uitpersen. Zeker omdat er niet zoveel sap meer inzit."

   

  Toch lijkt Wauters optimistisch te blijven. "Zo ben ik. Ik heb nu ook een beetje rust gevonden. We hebben hier geen controle over dus laat ons afwachten. Ik blijf voor mijn lichaam zorgen en dan zien we wel."

   

  "Ik wil er natuurlijk graag bijzijn als speelster. Ik heb nu veel tijd om naar reportages te kijken en je hoort al die atleten zeggen dat de Spelen de ultieme ervaring zijn in een sportieve loopbaan. Ik wil dat ook, maar als er iets tussenkomt, kan ik daar ook wel vrede meenemen."

   

  "Ik heb een hele toffe en mooie carrière gehad, het zou spijtig zijn om die niet te kunnen afsluiten op de manier waar ik van gedroomd heb, maar het moet wel mogelijk zijn. Als de Spelen 2 jaar worden uitgesteld, is het niet meer te doen."

  Ik kan die citroen niet blijven uitpersen want zoveel sap zit er al niet meer in.

  Ann Wauters

  VIDEO: Bekijk het gesprek met Ann Wauters

  VIDEO: Structuur in leven topsporters is weg