WADA speelt 298 Russische dopingdossiers door aan internationale sportfederaties

  Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft zijn onderzoek naar 298 Russische sporters afgerond en zijn bevindingen overgemaakt aan verschillende federaties. Die moeten beslissen of ze een dopingzaak openen.

  Het WADA liet donderdag weten dat na een jaar zijn onderzoek naar 298 Russische sporters klaar is. Bij 145 van de 298 door het WADA verzonden dossiers werden er verwijderde gegevens of gemanipuleerde data vastgesteld. De resultaten zijn gestuurd naar 27 internationale sportfederaties en één organisator van grote evenementen.

   

  Die instanties moeten nu beslissen of er een dopingzaak komt tegen de sporter in kwestie.  Het WADA zal de feiten met de betreffende federatie doornemen en daarna het oordeel afwachten. Daarna kan het WADA beroep aantekenen bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

   

  Het project werd uitgevoerd door de opsporings- en inlichtingendienst van het WADA. Met behulp van verzamelde data uit het gewraakte laboratorium in Moskou werden de systematische dopingpraktijken in de Russische sportwereld nader onderzocht.

   

  Russische officials wilden de WADA-inspecteurs eerst geen toegang tot de betreffende gegevens verschaffen. Later werden deze Russen schuldig bevonden aan geknoei met het bewijsmateriaal. Als gevolg van deze manipulaties werd Rusland vorig jaar voor vier jaar geschorst voor alle grote sportevenementen.

   

  De Russische beroepszaak daartegen bij het TAS loopt nog. Wegens de coronapandemie kon er nog geen datum voor de hoorzitting vastgelegd worden.