Straks maar halfvolle stadions door angst? Fans reageren sterk verdeeld

  Hoe vol zullen de tribunes zitten als Jan Breydel opnieuw open gaat?

  Lopen de stadions en sporthallen weer vol zoals voorheen als de regering volgende week (hypothetisch) beslist dat publiek weer toegelaten wordt bij sportevenementen? Of hebben supporters angst opgelopen voor massa-evenementen tijdens de coronacrisis?

  Uit een opiniepeiling van Reuters in de Verenigde Staten blijkt dat 60 procent van de mensen daar niet meer naar muziekconcerten zal gaan voor er een vaccin tegen het coronavirus op de markt is.

   

  Sporza deed op deze site een soortgelijke poll. "Als het weer mag, zou u opnieuw naar een voetbalstadion gaan?" Meer dan 40.000 mensen gaven een antwoord. Bijna 1 op de 3 (32 procent) zegt meteen opnieuw naar het stadion te zullen afzakken zoals vroeger. Daar komt nog 14 procent mensen bij die het zouden doen mits het dragen van een mondmasker.

   

  Een meerderheid van 54 procent zou het pas doen als er een vaccin is of als het virus niet meer aanwezig is. De Belgische voetbalsupporters zijn dus sterk verdeeld. Sterker dan de Amerikaanse muziekfans.

   

  “Ik schrik niet dat zoveel voetbalsupporters zeggen terug naar het stadion te zullen gaan van het moment dat het mag”, zegt Koen Lowet, de topman van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. “De innerlijke druk die we voelen om de sociale contacten met familie en vrienden te herstellen blijkt duidelijk uit jullie bevraging.”

   

  “Mensen hunkeren ernaar om het verenigingsleven terug op te pikken. En een club voelt bij voetbalfans aan als familie. Samen naar het voetbal gaan in een familiegebeuren bij uitstek. Dat is precies het verschil met concerten. Een concert is vluchtiger. Het is geen wekelijkse of tweewekelijkse afspraak. Het community-gevoel is net iets minder."

  Mensen hunkeren ernaar om het verenigingsleven terug op te pikken. En een club voelt bij voetbalfans aan als familie. Samen naar het voetbal gaan in een familiegebeuren bij uitstek.

  "Wel moeten werken, maar geen vrienden zien, dat werkt niet"

  Alles wijst er op dit moment op dat het voetbalseizoen 2020-2021 achter gesloten deuren zal beginnen. Publiek zal nog een tijd niet naar het stadion mogen komen. Gedragspsycholoog Koen Lowet waarschuwt de overheid om rekening te houden met hoe fans denken. 

   

  "Het werkt niet voor mensen als ze wel mogen werken, maar geen vrienden (bijvoorbeeld medesupporters) mogen zien. Dan gaan ze zelf een interpretatie maken van de regels."

   

  De kans kan dan bestaan dat supporters bijvoorbeeld in groepen samenkomen in elkaars huis om voetbal te kijken. Of elkaar op andere manieren opzoeken.

  Meer dan 50 procent zal wachten tot alles normaal voelt

  54 procent van de mensen die onze poll beantwoordden, gaven aan dat ze pas naar het stadion willen als er een vaccin is of het virus niet meer erg aanwezig is in de samenleving.

   

  Als we die lijn doortrekken naar alle fans, is het straks mogelijk dat zelfs het meest gevulde stadion, zoals Jan Breydel van Club Brugge, straks niet half vol zit.


  "De angst is er intussen wel ingedramd bij mensen. En dus is het logisch dat veel mensen pas willen gaan als er een vaccin is. Mensen zijn op het hart gedrukt dat het beter is voor jezelf en voor het gezondheidssysteem om binnen te blijven en velen willen dat advies strikt blijven opvolgen.”


  "Hoe lang gaan we dit dan met ons meedragen? Hier speelt de ervaringsleer. We hebben de crisis en het isolement ervaren, eens we ervaren dat alles normaal is, zullen we weer instappen in normale dingen als naar het voetbal gaan. Zolang de maatregelen gelden, blijft het gevoel van abnormaal bij de meeste mensen bestaan."

  Uitslag Poll:

  Stel dat het (binnenkort) weer mag, zou u weer naar het voetbal gaan kijken in een stadion?

  • Ja. Meteen. (32% = 13307 stemmen)
  • Neen. Zolang het virus nog zeer aanwezig is, krijg je mij niet meer in een voetbalstadion. (28% = 11364 stemmen)
  • Neen. Pas als er een vaccin is. (26% = 10486 stemmen)
  • Ja. Maar alleen met een mondmasker. (14% = 5563 stemmen)

   Totaal: 40720