Aandeel in witwaspraktijken bij FIFA levert bank 30 miljoen dollar boete op

    Een Israelische bank heeft een boete gekregen van 30 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid voor zijn aandeel in omkooppraktijken van FIFA-leden. De bank hielp bij het witwassen van 20 miljoen dollar aan steekpenningen.

    In 2015 kwam aan het licht dat leden van de FIFA uit verschillende landen tussen 2010 en 2015 smeergeld hadden ontvangen om zo de uitzendrechten van evenementen toe te wijzen. De Israelische bank Hapoalim en zijn Zwitserse dochterondernemening hielpen om 20 miljoen dollar smeergeld wit te wassen.

     

    Bestuurders van de bank gaven toe dat ze hun akkoord gaven voor die praktijken, zelfs toen werknemers wezen op de illegaliteit ervan. De bank heeft daarom een boete van 30 miljoen dollar aanvaard.