Jan Bakelants: "Is het wel realistisch om dit najaar nog te koersen?"

  Jan Bakelants

  Mogelijk komt er vandaag al meer duidelijkheid over de wielerkalender dit najaar, al houdt Jan Bakelants nog steeds rekening met een scenario waarin er in 2020 niet meer gekoerst wordt. "Het is heel moeilijk om nu 3 maanden vooruit te blikken en ik zie nog veel moeilijkheden", zegt Jan Bakelants aan Sporza.

  "Het is goed dat er een plan gemaakt wordt om hieruit te komen", vindt Jan Bakelants. "Maar als je ziet wat er momenteel in de maatschappij gebeurt dan vraag ik me toch af of het wel realistisch is om dit najaar nog te koersen. Ik zie toch nog veel donderwolken hangen."

   

  Het wordt ook drummen voor een plaatsje op de kalender. "Uiteindelijk zijn er weinig organisatoren die accepteren dat het een crisisjaar is. Dat vond ik wel knap aan de E3. Die hebben meteen gezegd dat ze hun verlies zouden nemen en vooruitblikken."

   

  "Iedereen wil nu in zeven haasten zijn koers nog organiseren, maar ik betwijfel of dat wel altijd goed zal uitdraaien. We hebben nu hoge verwachtingen, terwijl het nog niet eens duidelijk is of die wedstrijden wel zullen kunnen doorgaan. Het is heel moeilijk om nu 3 maanden vooruit te blikken."

  Er zijn genoeg renners om in verschillende koersen gelijktijdig een kwalitatief peloton aan de start te krijgen.

  Jan Bakelants

  "Ik hoop natuurlijk ook absoluut dat we nog gaan koersen. Ik zit nu thuis en ik train elke dag, maar een beetje realisme is wel op zijn plaats. Je moet er nog altijd rekening mee houden dat alles op het laatste moment toch niet kan doorgaan."

   

  Wat zijn de moeilijkheden? "Ik zie er heel veel", zegt Bakelants. "In het najaar zit je bijvoorbeeld met andere weersomstandigheden. En wat als er toch weer problemen opduiken tijdens een grote ronde. Wat ga je dan doen?"

   

  "Dat koersen elkaar zullen overlappen, vind ik niet zo'n probleem. Dat is nu ook al. Er zijn genoeg renners om in verschillende koersen gelijktijdig een kwalitatief peloton aan de start te krijgen. En zo'n meer gebalde kalender, met alleen maar topkoersen en alle toppers aan de start, dat is mogelijk ook wel precies wat organisatoren zoals Wouter Vandenhaute willen. Voor hen is het misschien een testcase."