"Update wielerkalender komt eraan, maar blijft afwachten hoe coronavirus zich gedraagt"

  Christophe Vandegoor is benieuwd naar de puzzel van het wielerjaar 2020.

  Wanneer kunt u naar de Ronde van Vlaanderen kijken? Vanavond of een van de komende dagen komt u het te weten. "De klassiekers zouden grotendeels in oktober afgewerkt worden", weet onze commentator Christophe Vandegoor.

  Met of zonder toeschouwers?

  Twee weken geleden legde de UCI data vast voor de Tour, het EK en het WK. Deze week komen daar normaal gezien de klassiekers, andere WorldTour-koersen en de vrouwenkalender bij.

   

  Dat de Tour de France op 29 augustus begint, wisten we al. "Gisteren was er een paniekmoment, omdat Frankrijk geen massaevenementen wil voor 1 september, maar de almachtige Tour hoeft zich volgens de minister van Sport geen zorgen te maken", vertelt Christophe Vandegoor.


  "De Dauphiné wel. De voorbereidingskoers op de Tour van 4 à 5 dagen moet zonder toeschouwers gereden worden. Ik ben zeer benieuwd hoe ze dat gaan doen."


  "De Giro zou plaatsvinden in oktober en de moedigen onder ons rijden in november de Vuelta. Welk volk gaat daar op afkomen, vraag ik me wel af."

  Rijdt Julian Alaphilippe de Tour met of zonder toeschouwers?

  Ronde van Vlaanderen op 18 oktober?

  "De klassiekers zouden in oktober afgewerkt worden", weet Christophe Vandegoor. "De data zijn al enkele keren gewisseld. Op 30 september zou er de Waalse Pijl zijn, Luik-Bastenaken-Luik volgt een week later."


  "Het weekend van 10 oktober vind ik opmerkelijk. Zaterdag is er de Amstel Gold Race, zoals het vroeger was, zondag gevolgd door Gent-Wevelgem."


  "Op zondag 18 oktober komt de Ronde van Vlaanderen eraan, al is dat nog niet 100 procent zeker. De weekends erop is het dan aan Roubaix en Lombardije."


  "Er zullen sowieso keuzes gemaakt moeten worden, want tijdens de Tour wil de Tirreno ook een week koers organiseren. Om de renners voor te bereiden op de klassiekers."


  "En begin augustus willen ze in Italië Strade Bianche en Milaan-Sanremo afwerken. Dat wordt afwachten voor een zwaar getroffen land zoals Italië."

  Krijgt u dit beeld op de Paterberg half oktober te zien?

  "Want de vraag is of de koersen wel zullen doorgaan," merkt onze wielerreporter op. "Volgens de virologen volgt in het najaar een opstoot van het coronavirus."

   

  "Vanavond of later deze week zal er een kalender liggen en dan is het afwachten hoe het coronavirus zich de komende maanden gedraagt."

  De vraag is of de koersen wel zullen doorgaan. Volgens de virologen volgt in het najaar een opstoot van het coronavirus.

  Christophe Vandegoor

  Deze data zijn al (deels) ingevuld:

  Augustus
    nationale kampioenschappen?  
  29/08-20/09 Tour de France WT
       
  September
  13 EK wielrennen op de weg in Trente (Ita)  
  20-27 WK wielrennen in Aigle/Martigny (Zwi)  
       
  Oktober
    Giro WT
       
  November
    Vuelta WT

  Worden dit de nieuwe data?