Ga naar de inhoud

Cédric Van Branteghem woont in Zweden: "Social distancing zit hier in de cultuur"

Cédric Van Branteghem in Zweden.

In Zweden zijn de coronamaatregelen anders dan bij ons. Scholen zijn nog open en er mag ook nog gesport worden. Voormalig atleet Cédric Van Branteghem woont net buiten Stockholm en is blij met de vrijheid die hij krijgt. "Maar we zijn wel voorzichtige Belgen in Zweden", vertelt hij aan Sporza.

"De bevolkingsdichtheid is hier veel minder groot"

"Ik ben blij om hier te zitten", zegt huidig Memorial-directeur en ex-atleet Cédric Van Branteghem. "We zijn wel voorzichtig in de vrijheid die we krijgen. Ik werk van thuis en beperk sociaal contact."

 

"De winkels zijn hier open, maar we gaan niet naar drukke winkelstraten. Ik ben wel 1 keer naar een pizzeria geweest, maar toen had ik vooraf opgezocht of het druk was. Er waren daar ook een aantal tafeltjes weggenomen. Voor het overige loop of fiets ik gewoon nog, maar dat mag in België ook."

 

Hoe komt het dat men in Zweden zoveel vrijheid krijgt in deze coronatijden? "Social distancing en de regels strikter opvolgen zit een beetje in de cultuur van de Zweden. Als ze elkaar zien, geven ze sowieso geen kus of hand. Dan zwaaien ze eens naar elkaar. Enkel als je iemand heel goed kent, wordt hier geknuffeld."

 

"De bevolkingsdichtheid is hier ook een pak minder groot dan in België. Zweden is een veel groter land dan België, maar het heeft toch 1 miljoen minder inwoners."

Als Zweden elkaar zien, dan zwaaien ze gewoon eens naar elkaar.

"Mijn oudste dochter traint nog 4 keer per week"

De oudste dochter van Van Branteghem speelt voetbal. Vorige week had ze nog gewoon een wedstrijd.

 

"Voor de kinderen is de situatie in Zweden echt wel een groot verschil. Mijn oudste traint 4 keer per week en vorige week hadden ze match. Dan wordt aan de ouders gevraagd om niet in groepjes te supporteren. Men ziet daar redelijk streng op toe. Bij de minste corona-symptomen mogen de kinderen ook niet meer naar de club komen."

 

"Ze gaan nog gewoon naar school. Ze komen op die manier telkens met dezelfde mensen in contact op de voetbalclub en op school. Dat is een redelijk beperkte kring. Laatst hebben we ze wel niet naar een verjaardagsfeestje laten gaan, want dat was ergens binnen. Wij drillen onze kinderen ook om hun handen goed te wassen." 

Het gesprek met Cédric Van Branteghem: