Vrouwenteams van Genk en Gent: "Coronavirus helpt natuurlijk niet"

  De vrouwenploeg van KAA Gent won vorig jaar de beker.

  Net als bij de mannen liggen de competities ook in het vrouwenvoetbal stil. Bovendien is het EK voetbal van 2021 verschoven om plaats te maken voor Euro 2020 bij de mannen. En waar het mannenvoetbal nog dagelijks in het nieuws is, lijkt het vrouwenvoetbal wel van de radar verdwenen.

  Hermien Vanbeveren polste bij KAA Gent Ladies en KRC Genk Ladies naar de gevolgen van de coronacrisis. “We hebben het financieel niet altijd gemakkelijk en het coronavirus helpt natuurlijk niet”, zegt Dominique Reyns van Gent.

   

  “Normaal hadden we nu een “barbecue-weekend”. Dat zou rond de 15.000 euro opgeleverd hebben. We missen ook de inkomsten van onze twee kantines. We zullen bijvoorbeeld al zeker de trainingsstages moeten schrappen hierdoor.”

   

  Hetzelfde geluid is er bij Genk. “Financieel zal er sowieso een verlies zijn”, zegt Betty Van Proeyen. “Het grootste probleem is de onzekerheid en onduidelijkheid over de toekomst. Zo kunnen we onmogelijk inschatten wat de invloed zal zijn op sponsoring en dat is voor elke club heel belangrijk.”

  We kunnen nu onmogelijk inschatten wat de invloed van de coronacrisis zal zijn op sponsoring en dat is voor elke club belangrijk.

  Betty Van Proeyen, KRC Genk Ladies

  Dominique Reyns (KAA Gent)

  Gent: "Meer dan kwart van budget gaat naar de jeugd"

  Bij Gent, vorig jaar nog bekerwinnaar, dreigt wel een leegloop. Sterkhouders Minnaert, Missipo, Maximus en Van Den Abbeele vertrekken. “Je kan zeker niet zeggen dat dat door corona komt", legt voorzitter Reyns uit.


  “De concurrentie wordt gewoon groter. Je hebt in onze omgeving bijvoorbeeld Club Brugge, Zulte Waregem en Aalst en die kunnen nu blijkbaar wat meer investeren. En als de vraag groter is dan het aanbod, dan stijgen de prijzen….”


  “Wij hebben ook veel aandacht voor de jeugd, hebben veel meer jeugdploegen dan bijvoorbeeld Anderlecht en teren dus ook meer op onze jeugdspelers. Meer dan een kwart van ons budget gaat daar naartoe, maar een opleidingsvergoeding is er niet voorzien in het vrouwenvoetbal. En éénmaal bij ons opgeleid, wil iedereen ze in zijn basiselftal.”


  “Komt daarbij dat wij in vergelijking met de andere teams in de Super League misschien tot op vandaag het minste steun krijgen vanuit de profclub. Al moet ik zeggen dat onze accommodatie (de matchen worden gespeeld op het oefencomplex van AA Gent) wel top is. Maar eigenlijk komt het daarop neer: we krijgen wel infrastructuur, maar tot nu toe amper geld.”

  "We zijn zeker positief over samenwerking met Genk"

  Ook bij Genk kan de steun vanuit de mannenpoot nog groeien. "Het komt wel van bijna nul, maar nu is er steeds meer contact en samenwerking met Racing Genk", zegt Betty Van Proeyen.

   

  "Vooral, heel belangrijk voor ons, zijn de trainingsfaciliteiten en expertise waar we een beroep op kunnen doen. Ten laatste in 2022 komt er een nieuw stadion voor de matchen van de beloften, maar ook voor die van ons. Financieel is die steun nog veel beperkter."

   

  “Wij zijn trouwens ook een aparte vzw, we staan financieel dus op eigen benen. Dat heeft het voordeel dat we onafhankelijk zijn, maar als alle steun van de profclub plots weg zou vallen, dan houdt het ook op voor onze ploeg in de Super League. Maar we zijn zeker positief over de samenwerking met Genk.”


  Het budget in Genk bedraagt 280.000 euro, maar ook de 9 jeugdploegen worden onderhouden door dat budget. "Dat halen we uit sponsoring, subsidies (van de Pro League, de bond, en in mindere mate van de stad en van Racing Genk), uit de entree, lidgeld en ook activiteiten zoals een eetfestijn", legt Van Proeyen uit.

   
  "Wij gebruiken dat bijvoorbeeld om een goeie trainersstaf te hebben. Daar zetten we echt op in, om zo ook speelsters naar hier te halen. Verder gaat het naar de medische staf, accommodatie, opleidingen voor de jeugd en ook een deeltje naar stages. De speelsters van de eerste ploeg krijgen bij ons enkel een winstpremie en verplaatsingsvergoedingen.”