Voorzitter Tokio 2020: "Als virus niet onder controle is, annuleren we Spelen in 2021"

  Yoshiro Mori (l) is de voorzitter van het lokale organisatiecomité Tokio 2020.

  We leven in onzekere tijden. En die onduidelijkheid blijft nog wel even. Het coronavirus is een epidemie waar behoedzaam moet mee omgegaan worden, beseft de hele wereld. Als de pandemie in 2021 niet onder controle is, zullen de Olympische Spelen geannuleerd worden. Dat zegt het hoofd van het organisatiecomité van Tokio 2020.

  Het Tokio 2020-comité besliste vorige maand samen met de Japanse regering en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen van 24 juli tot 9 augustus 2020 exact een jaar op te schuiven naar 23 juli-8 augustus.

   

  Heel wat wetenschappers waarschuwden al dat die Spelen niet zomaar een feit zullen kunnen zijn en dat er wellicht een vaccin nodig is om ze veilig en gezond te organiseren. Yoshiro Mori, voorzitter van Tokio 2020, was duidelijk in een interview met de Japanse sportkrant Nikkan: "Als de pandemie nog woedt, zullen we de Spelen moeten annuleren."

   

  Hij legde uit dat een tweede uitstel van de Olympische Spelen niet mogelijk is, "zowel voor de atleten als voor de organisatie". Maatschappelijk en financieel is het niet haalbaar. Het uitstel zou tussen de 3 en 6 miljard dollar (2,75 en 5,5 miljard euro) kosten, die gedeeld worden tussen de verschillende stakeholders.

   

  Voor het uitstel zou Japan ook al bijna 25 miljard euro hebben geïnvesteerd, waar bij de toekenning in 2013 uitgegaan was van een budget van 6,2 miljard euro.

  "We vechten nog steeds tegen een onzichtbare vijand", vervolgde Mori. "Het doel is volgend jaar de Spelen te organiseren in "vrede", maar dat moeten we nog afwachten."

  "Zonder vaccin zal Spelen organiseren heel lastig zijn"

  Eerder op de dag herhaalde de voorzitter van de Japanse gezondheidsorganisatie nog eens de boodschap dat een vaccin nodig is om weer tot een normaal (normaler) leven te komen: "Ik zeg nu niet of we de Olympische Spelen volgend jaar wel of niet moeten laten doorgaan", stelde Yoshitake Yokokura op een persconferentie. "Maar ik zeg wel dat het zonder een goed vaccin heel moeilijk wordt."

   

  Laboratoria in verschillende landen werken op dit moment aan een vaccin dat mensen tegen het coronavirus kan beschermen. Yokokura vreest dat het nog wel even kan duren, voordat er een goed vaccin op de markt komt. Begin volgend jaar wordt algemeen gezien als richtperiode voor een vaccin.