Ook topsportscholen maken zich klaar voor heropening: "We hebben een stappenplan"

  De turntrainingen in Gent verlopen op dit moment wat anders.

  Vanaf 15 mei gaan de scholen mondjesmaat weer open en dus maken ook de topsportscholen zich op om de leerlingen stapsgewijs weer te ontvangen. Al is er nog veel onduidelijkheid. "We moeten doen wat de overheid oplegt."

  Valerie Van Cauwenberghe is als algemeen coördinator topsport bij de gymnastiekfederatie verantwoordelijk voor de topsportschool in Gent. Zij hoopt eind deze week duidelijkheid te krijgen of de trainingen eventueel gedeeltelijk weer van start kunnen gaan.

   

  In afwachting werkt de federatie zelf aan een stappenplan. Zelfde verhaal bij de volleybalbond. "We hebben Sport Vlaanderen gecontacteerd, ze kennen onze vragen en ons voorgestelde plan, maar we moeten nog even afwachten."

   

  "De gymnasten die in het olympische traject zitten, trainen momenteel al in de topsporthal in Gent. Al ziet die training er heel anders uit dan normaal”, zegt Van Cauwenberghe. "Iedere turner werkt alleen aan een toestel, dat telkens wordt ontsmet en contact met de trainer is er niet.  Dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk, maar gezondheid gaat voor."

   

  Het is belangrijk om in de eerste plaats de conditie op peil te houden. "Alle topsportgymnasten trainen gewoonlijk 20 tot 30 uren per week, nu is dat natuurlijk veel minder. Ze proberen dat thuis wel te doen, bijvoorbeeld door videocalls met hun trainer. De turnbond heeft wat kleinere toestellen kunnen verdelen. En de creativiteit bij veel ouders is groot, sommigen hebben in hun tuin bijna een eigen turnzaal gemaakt."

  Emotioneel is het niet eenvoudig om geen contact te hebben met je medestudenten of teamgenoten.

  "Normaal zitten turners op internaat, dus dit is een grote aanpassing"

  Die creativiteit is er ook bij de topsportschool volleybal. “Ideaal is het natuurlijk nooit, maar er is onvoorstelbaar veel gedrevenheid’, luidt het daar. “Zo zijn er sessies met trainers die live de krachttrainingen begeleiden."

   

  "Er zijn ook sessies met de hele ploeg, waarbij iedereen simultaan dezelfde oefening start en de coach telkens individueel kan bijsturen. Dat minimale contact met de andere leerlingen is cruciaal, want emotioneel is het niet eenvoudig om geen contact te hebben met je medestudenten of teamgenoten.”

   

  Ook de kinderen uit de topsportschool, die zijn 10 jaar en ouder, hebben het mentaal niet altijd gemakkelijk. “Zeker omdat ook alle testmomenten en wedstrijden zijn weggevallen”, zegt Van Cauwenberghe. “De kalender van internationale wedstrijden moet helemaal opnieuw ingevuld worden.”

   

  “Kinderen uit de topsportschool zitten normaal ook op internaat, dus voor hen is thuis zijn een grote aanpassing. En dan zijn er nog de diëten, die voor topsporters cruciaal zijn. Ze krijgen wel een aangepast dieetprogramma, maar we kunnen dat natuurlijk niet van dichtbij controleren."

  Valerie Van Cauwenberghe

  "Volleybaltraining met een mondmasker maakt het niet makkelijk"

  Van Cauwenberghe ziet nog meer problemen in het turnen. “De feeling met de toestellen valt weg en dat is cruciaal voor een gymnast. Er zal sowieso schade zijn na deze periode, voor alle gymnasten.”

   

  “Kinderen in de pubertijd krijgen nu bijvoorbeeld misschien een groeispurt. In normale omstandigheden passen de trainingen zich daar geleidelijk aan aan, maar nu zal dat plots heel moeilijk zijn."

   

  "Die kinderen zullen in de turnzaal komen en bepaalde dingen zullen gewoon niet lukken. Ook gymnasten die geblesseerd waren en hun revalidatie voor een stuk hebben gemist zitten met een achterstand."

   

  Bij de volleybalbond hebben ze een stappenplan uitgewerkt om alle lessen weer op gang te krijgen. Dat stappenplan telt vier fases, heel geleidelijk aan dus. Komt in dat stappenplan ook een mondmasker voor alle studenten voor? “We moeten natuurlijk de richtlijnen volgen”, luidt het. “Trainen met een mondmasker zal het er niet gemakkelijker op maken, maar we moeten doen wat de overheid oplegt”.