Golfen vanaf 4 mei, maar enkel na reservatie en zonder clubhouse

  De Veiligheidsraad bracht afgelopen vrijdag goed nieuws voor wie tijdens het goede weer de afgelopen weken tandenknarsend naar zijn golfmateriaal keek. Vanaf maandag 4 mei mogen golfclubs opnieuw open.

  De weersverwachtingen voor 4 mei zijn  voorlopig niet schitterend, maar als het niet te fel gaat regenen en waaien, verwachten ze in de golfclub van Paal-Beringen een kleine stormloop maandag.

   

  Dat moet natuurlijk gebeuren met respect voor de veiligheidsmaatregelen om elkaar niet te besmetten met het coronavirus. "Eigenlijk is social distancing nooit een probleem in deze sport", zegt Jaak Pieters, vader van golfer Thomas Pieters en voorzitter van de golfclub in Paal-Beringen.

   

  "Sowieso loopt iedereen altijd minstens 2 meter uit elkaar, want een golfclub is al 75 centimer lang en je moet oppassen voor elkaars slag. We weten nu ook aan welke regels we ons allemaal moeten houden."

   

  "Mensen kunnen online een tijdstip reserveren om te golfen. Heel belangrijk is dat ze hun rondje enkel kunnen beginnen op het uur dat ze effectief gereserveerd hebben. De vlag mag ook niet worden vastgepakt en we hebben een systeem waardoor de bal niet helemaal tot beneden in de cup rolt. We mogen ook niet rusten op bankjes, de ballenwassers mogen niet gebruikt worden en het clubhouse zal niet open zijn."

   

  "Mondmaskers zijn niet nodig, want we komen elkaar eigenlijk niet tegen bij golf. En iedereen heeft ook zijn eigen bal om mee te spelen."

  Eigenlijk is social distancing nooit en probleem in deze sport.

  Ook aanvragen uit Nederland

  De golffederatie heeft er de afgelopen weken alles aan gedaan om de golfterreinen zo snel mogelijk opnieuw open te krijgen. "Voor ons was het onwezelijk dat er wel gewandeld en gefietst mocht worden op het golfterrein, maar niet gespeeld", zegt Jaak Pieters.

   

  "We merken een enorm enthousiasme onder de leden. Ook vanuit Nederland, maar dan zullen de grenzen eerst open moeten gaan. Die aanvragen komen uit de naburige provincies Noord-Brabant en Limburg en laat dat nu net de broeihaarden van corona in Nederland zijn."

   

  "We zullen ongeveer 100 tot 120 mensen kunnen toelaten per dag zonder dat ze in elkaars buurt komen, want we zitten op een gebied van 60 hectare."

  Het interview met Jaak Pieters