Spaanse clubdokters: "Voetbalveld voor, bij rust en na match ontsmetten"

  Het Wanda Metropolitan Stadium van Atletico Madrid, in betere tijden.

  De grote voetbalcompetities willen dit seizoen nog afmaken, dus moet er nagedacht worden over hoe en wat. De gezondheid speelt daarbij natuurlijk een sleutelrol, dus hoe zien clubdokters een opstart van het voetbal? "Dat kan alleen als alle materiaal - ook de velden - voor de match, bij de rust en na de match ontsmet wordt", luidt het in Spanje.

  Aan het woord is Rafa Ramos, de voorzitter van de vereniging van Spaanse voetbalclubdokters, in een gesprek met de krant El Pais. "Al het materiaal, zoals ballen, maar ook velden zullen regelmatig ontsmet moeten worden om de kans op een besmetting van spelers te minimaliseren", aldus de vooraanstaande arts in de Spaanse voetbalwereld.

   

  Het Spaanse voetbal ligt plat sinds 10 maart door het coronavirus. Omdat het seizoen nu stoppen voor een financieel debacle zou zorgen, willen de voetballeiders van het land straks weer voetballen, al is er nog geen datum voor geprikt. 

   

  Als dat gebeurt, zullen het wel wedstrijden achter gesloten deuren zijn. Publiek is niet toegelaten. Ramos legt uit hoe het er op het veld zal aan toegaan. "Al het materiaal, ook de velden, zal voor de match, bij de rust en na de match ontsmet moeten worden."

   

  "Het is mogelijk om besmet te raken door een gewone bal, maar als je geraakt wordt door een ontsmette bal op een ontsmet veld, is het heel moeilijk om een besmetting op te lopen."

  Het is mogelijk om besmet te raken door een gewone bal, maar als je geraakt wordt door een ontsmette bal op een ontsmet veld is dat heel moeilijk.

  Rafa Ramos, voorzitter Spaanse clubdokters

  "Ook bezorgd om blessures bij opstart"

  De medische staf van alle clubs heeft nog een tweede uitdaging: de blessurelast beperken van de spelers die de voorbije weken thuis in hun kot moesten trainen. In Spanje was/is er een heel strikte lockdown, je mocht zelfs niet buiten fietsen/lopen of trainen.

   

  Ramos: "Niet alleen het virus bezorgt ons kopzorgen. De spelers zitten straks bijna 8 weken zonder competitie, opgesloten in hun huis. En niet iedereen heeft grote huizen waar ze hun fitheid kunnen trainen."

   

  "We weten niet hoeveel tijd ze nodig zullen hebben om daarvan te herstellen zonder een opstoot van blessures. We zullen die opbouwperiode dus zo lang mogelijk moeten maken om de risico's te beperken."