Coronavirus kleurt boekhouding Genk rood: "Tot 3 miljoen euro verlies"

  KRC Genk krijgt financiële klappen tijdens de coronacrisis.

  Nu er op zijn minst twee, misschien drie en mogelijk zelfs vijf maanden niet meer gaat gevoetbald worden, maakt de financiële afdeling van KRC

  Genk overuren. Stef Wijnants onderzocht hoe de landskampioen van 2019 deze periode overbrugt en ziet dat er rode cijfers opduiken.

  Niet profiteren van de staat

  Eerst en vooral wordt er naar het kapitaal van de club gekeken en dat zijn natuurlijk de spelers. Bij Racing Genk heeft geen speler voorlopig een eurocent minder gezien. Alle spelers krijgen hun volledige salaris, al verliezen ze natuurlijk inkomsten omdat er in vele contracten prestatiegerichte bonussen zijn opgenomen en die kunnen ze niet uitvoeren.

   

  Genk betaalt de volle pot omdat het ten eerste wil dat de spelers absoluut scherp moeten blijven. Genk is namelijk één van de voorvechters om de competitie toch nog opnieuw te laten starten.

   

  Bovendien vindt de landskampioen van 2019 ook dat het een maatschappelijke rol moet spelen. Voetballers (en clubs) betalen al bijna geen RSZ en weinig bedrijfsvoorheffing, dus vinden ze het niet gepast om hun spelers nu op technische werkloosheid te zetten zodat die dan door de staat worden betaald en niet door de club.

  Voetballers betalen bijna geen RSZ en weinig bedrijfsvoorheffing, dus vindt Genk het niet gepast om hun spelers op technische werkloosheid te zetten

  Technische werkloosheid op andere manier ingevuld

  Elke club heeft natuurlijk heel wat medewerkers in loondienst. Bij Club Brugge gaat het bijvoorbeeld om een 130-tal, bij Genk om 90 personeelsleden. Terwijl Club Brugge voorlopig het loon van alle medewerkers zelf blijft betalen, heeft Genk haar mensen heel snel na 14 maart zo goed als allemaal op economische werkloosheid geplaatst.

   

  Zij krijgen dus een uitkering, maar die wordt door de club aangevuld zodat de werknemers geen loonverlies lijden. Die medewerkers zijn niet aanwezig en werken effectief niet.

   

  Maar er zijn er ook die bijvoorbeeld 1/5de of 2/5de werken, hun uitkering gebeurt dan in verhouding. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die voor de ticketing, de horeca, de communicatie, de groendienst werken.

  Genk kan het verlies nog wat beperken dankzij de miljoenentransfer van Leandro Trossard.

  Tot 3 miljoen euro verlies

  Je hoeft geen boekhouder te zijn om te beseffen dat de clubs deze periode in het rood gaan. Bij Genk is door de top bevestigd dat het nu al om een inkomstenverlies van tussen de 2,5 en 3 miljoen euro gaat.

   

  Dat verlies zou nog kunnen oplopen als ze geld moeten teruggeven aan de betaalzenders die misschien wel een deel van het tv-geld opnieuw gaan opeisen.

   

  Genk heeft het voorbije jaar veel verdiend met de Champions League en een paar dikke transfers, maar dat verlies zal wel degelijk gevoeld worden. Dat is één van de redenen waarom Genk alles uit de kast wil halen om nog te spelen want zij willen hun sportieve belangen nog verdedigen. Tenminste als de Nationale Veiligheidsraad het toestaat.

  Stef Wijnants