Cadel Evans: "Evenepoel als ronderenner? Dan heeft hij stand-byknop nodig"

  Ruben Van Gucht kreeg Cadel Evans voor de camera.

  Met Cadel Evans had Sporza een voormalige wereldkampioen en Tour-winnaar te gast voor een Facebook Live-sessie. De Australiër volgt het wielrennen nog op de voet en zag dus ook Remco Evenepoel ontbolsteren. "Als hij zelfs aan halve snelheid progressie blijft maken, wordt hij heel goed."

  Als koersorganisator en ex-wielrenner volgt Cadel Evans het reilen en zeilen binnen het peloton. Hij zag ook Remco Evenepoel uitpakken in de Clasica San Sebastian en op het WK tijdrijden. "Wat een interessante renner", zegt Evans.

   

  "Zelfs als hij op halve snelheid progressie blijft maken, wordt hij heel goed. Het is gewoon belangrijk dat hij stappen vooruit blijft zetten. Er komen veel fantastische wielertalenten op en dan is het leuk om eentje uit België te zien komen."

   

  "Of hij een ronderenner kan worden? Je kan eendagskoersen wel combineren met grote rondes, maar daar moet je je mentaal op voorbereiden. Een eendagsrenner kan zich 110 procent richten op Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen en zich volledig leeg rijden."

   

  "In de Tour moet je drie weken lang op 80 of 90 procent kunnen rijden en pas naar 100 procent schakelen op de sleutelmomenten. Een eendagsrenner heeft een aan- en uitknop. Een ronderenner heeft ook een stand-byknop nodig om de overgangsetappes te overleven. Niet iedereen is daartoe in staat."

   

  "Ook Mathieu van der Poel heeft, met een achtergrond in het veldrijden, die eendagskoers-mentaliteit. Als hij grote rondes wil winnen, zal hij dus wat spiermassa moeten verliezen en dat vereist veel concentratie. En voor Evenepoel en Van der Poel liggen de verwachtingen heel hoog in België en Nederland, waar het wielrennen heel populair is."

  Dries Devenyns in het dreamteam van Evans

  Vraag Cadel Evans niet om een wielerploeg met zijn acht favoriete renners op te sommen. "Veel te moeilijk", vindt de Australiër. Maar toch deed hij een bescheiden poging. "George Hincapie en Steve Morabito zouden er zeker in staan. Ook Marcus Burghardt en Michaël Schär."

   

  "Iemand uit het huidige peloton? Misschien maakt Dries Devenyns wel een kans." Dries Devenyns won begin dit jaar de Cadel Evans Great Ocean Road Race en heeft zo dus de aandacht getrokken van de voormalige wereldkampioen.

  Herbekijk hier de Facebook Live met Cadel Evans

  Herbekijk de vorige Facebook Live-sessies