Dennis Rodman: excentriek en onbegrepen, maar ook onmisbaar op het veld

  Dennis Rodman

  Dennis Rodman is met voorsprong de meest kleurrijke figuur in de NBA-geschiedenis. In de meeste recente afleveringen van The Last Dance, de ESPN-documentaire over het laatste seizoen van Michael Jordan bij de Chicago Bulls, is te zien hoe de flamboyante Rodman ook een belangrijk puzzelstukje was in het team dat in 1998 voor de 6e keer in 8 jaar de titel won.

  Wie Dennis Rodman zegt, zegt tattoos, piercings, gekleurde haren en vrouwen, veel vrouwen. Volgens de basketballer zelf heeft hij het bed gedeeld met meer dan 2.000 vrouwen waarvan er "zo'n 500 wellicht geen prostituee waren".

   

  De voormalige NBA-speler had onder meer een stormachtige relatie met popster Madonna en in The Last Dance is ook te zien hoe hij tijdens het seizoen stoom ging aflaten in Las Vegas, aan de zijde van Playboy-model Carmen Electra.

  "Een van de slimste spelers"

  De vlucht naar Las Vegas was typerend voor de rusteloze ziel Dennis Rodman, die voortdurend vocht tegen zijn demonen. Toch konden toppers als Michael Jordan en Scottie Pippen doorheen de tattoos, gekleurde haardossen en piercings kijken, want het talent van Rodman stond buiten kijf.

   

  Jordan omschrijft Rodman als "een van de slimste spelers" met wie hij ooit gespeeld heeft, Pippen besefte ook dat ze de excentrieke Rodman nodig hadden om te winnen.

  De beste rebounder

  Want ondanks zijn opvallende levensstijl was Dennis Rodman op het veld wel de ultieme ploegmaat. Eentje die al het vuile werk opknapte, snoeihard kon verdedigen en zich als geen ander bekwaamde in het plukken van rebounds. "Wellicht de beste rebounder van alle forwards in de NBA-geschiedenis", luidt het in zijn bio op de NBA-website.

   

  Zijn statistieken spreken voor zich: onder meer 7x beste rebounder en 2x Beste Verdediger van het seizoen, aangevuld met 5 NBA-titels (2 met de Detroits Pistons en 3 met de Chicago Bulls).

  Vriendschap met Kim Jong-un

  Ook na zijn spelerscarrière bleef Dennis Rodman de spotlights opeisen. Hij acteerde onder meer in enkele (geflopte) films en waagde even zijn kans als worstelaar.

   

  De voorbije jaren kwam hij regelmatig in de actualiteit door zijn innige vriendschap met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Rodman ging verschillende keren op bezoek in Noord-Korea en zou naar verluidt ook tussenpersoon gespeeld hebben tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump.

  "Zonder basketbal was ik misschien dood geweest"

  Rodman wordt wel eens omschreven als een van de meest onderschatte spelers in de NBA-geschiedenis, maar de Hall of Fame is toch niet blind gebleven voor zijn verdiensten. In 2011 werd hij opgenomen in het rijtje met de allergrootste spelers in de basketbalgeschiedenis.

   

  Tijdens zijn speech kreeg de basketbalwereld de breekbare kant van Rodman te zien. De voormalige toprebounder kon het aan de zijde van ex-Bulls-coach Phil Jackson amper droog houden in een speech die recht uit het hart kwam.

   

  "Ik heb nooit gespeeld voor het geld of om beroemd te worden", snikte Rodman. "Basketbal heeft me heel veel gegeven. Zonder het spelletje was ik misschien wel dood geweest of een drugdealer geworden. Het was een lange weg met veel hindernissen, maar het harde werk heeft me hier gebracht."

  Tweets over Dennis Rodman: