Italiaanse exitstrategie: individueel trainen vanaf 4 mei, in groep vanaf 18 mei

  Kan er dit seizoen toch nog gevoetbald worden in Italië?

  Er is licht aan het einde van de tunnel voor Italiaanse sporters en (voetbal)clubs. Premier Giuseppe Conte heeft vanavond versoepelingsmaatregelen voor de lockdown in de laars aangekondigd. Een hervatting van de Serie A lijkt weer een stapje dichter te komen.

  Italië werd als eerste Europese land keihard getroffen door het coronavirus, maar klimt zoetjesaan uit de put.

   

  Premier Giuseppe Conte heeft vanavond zijn exitstrategie uit de doeken gedaan en net als in België zijn - op papier - 4 en 18 mei sleuteldatums.

   

  De Italiaanse "fase 2" begint op 4 mei. Social distancing blijft het ordewoord. "Als we die maatregelen niet respecteren, dan zal het aantal besmettingen weer toenemen. Als je van Italië houdt, dan bewaar je die afstand", was de boodschap van Conte.

   

  Feestjes en bijeenkomsten blijven verboden, maar individueel sporten in de open lucht wordt wel toegestaan. Dat was sinds de lockdown van 9 maart verboden.

   

  Ook tijdens het sporten moet de sociale afstand gehandhaafd worden. Individuele sporters kunnen ook in sportcentra terecht, met respect voor de afstandsmaatregelen.

   

  Italiaanse winkels zouden op 18 mei openen en die datum is ook cruciaal voor voetbalteams en andere sportclubs. Op 18 mei zouden zij de groepstrainingen mogen hervatten.

   

  "Wat het vervolg van de voetbalcompetitie betreft, volgt er binnenkort overleg met minister van Sport Spadafora. We willen de Serie A hervatten, maar we moeten nog altijd de gezondheid beschermen."

   

  De Italiaanse competitie ligt sinds 9 maart stil. Er moeten nog 12 speeldagen en enkele inhaalwedstrijden gespeeld worden. De bekercompetitie werd stilgelegd na de heenwedstrijden van de halve finales.

   

  En voor de volledigheid: kappers blijven nog tot 1 juni aan de zijlijn, scholen zullen hun deuren pas in september weer openen.