Vandenbempt: "Onvrede in voetbal over uitblijven beslissing Veiligheidsraad"

  Volgens Peter Vandenbempt zal de vergadering van de Pro League opnieuw worden uitgesteld.

  De Nationale Veiligheidsraad heeft nog geen beslissing genomen over de organisatie van sportwedstrijden in België. De Pro League tast dus nog zeker een week langer in het duister over hoe het verder moet met 1A en 1B. "Blijkbaar vond één minister de beslissing om vanaf 31 juli weer te voetballen onvoldoende voorbereid", schetst analist Peter Vandenbempt.

  De officiële communicatie is voorzichtig begripvol. De regering heeft andere prioriteiten dan de organisatie van sportwedstrijden. Maar in het voetbal heerst er zeer grote teleurstelling over het uitblijven van een beslissing.

   

  Temeer omdat de voorbije week uit verschillende politieke hoeken was beloofd dat ze gisteren eenduidigheid zouden krijgen. De richtdatum was 31 juli om het voetbal te hervatten. Maar blijkbaar vond één minister dat die beslissing onvoldoende was voorbereid en dat er nog op moet worden gewerkt.

   

  In het voetbal vermoeden ze dat er wat lobbywerk aan vooraf is gegaan. Ze moeten er zich naar schikken, maar er heerst onbegrip, grote teleurstelling en onvrede.

  "Grote en moeilijkere discussie komt pas later"

  Maandag staat een vergadering van de Pro League op het programma. Maar als je hebt besloten om de vergadering van vrijdag uit te stellen naar maandag om voort te bouwen op een eventuele beslissing van de Veiligheidsraad, dan lijkt het me nuttig om de vergadering opnieuw uit te stellen.

   

  De consensus lijkt nu om te kijken wat de Veiligheidsraad volgende week beslist en daarna pas te vergaderen. De hoogdringendheid lijkt ook wat weg. Je kan op die vergadering maar een aantal zaken beslissen: het stopzetten van de competities in 1A en 1B en de eventuele verdeling van de Europese tickets.

   

  De grote en moeilijkere discussie komt er pas later aan: het competitieformat van volgend seizoen. Met hoeveel clubs gaan we in 2020-2021 spelen? Die knoop kan je pas doorhakken als je weet hoeveel profclubs het Belgische voetbal nog zal hebben na de beslissing van het BAS over de proflicenties. Daar is de richtdatum 10 mei.

  Peter Vandenbempt