Denis Odoi in Londen: "Terug naar België? Dan zou het een goeie club moeten zijn"

  Denis Odoi zit in lockdown in het centrum van Londen. Onze landgenoot speelde zijn laatste match met Fulham op 7 maart, maar houdt zich fit voor het geval de competitie toch weer van start gaat. "We hopen nog op promotie naar de Premier League, als we weer beginnen is het meteen money time."

  De maatregelen in Londen zijn vergelijkbaar met die in België. "Ik mis het voetbal wel natuurlijk, maar wat ik vooral mis is sociaal contact", vertelt Odoi.

   

  Onze landgenoot woont met zijn gezin in Londen. "Ik wil gewoon eens praten met andere mensen, en niet via mijn gsm. Ik train nog wel om fit te blijven, maar we weten niet wanneer er nog gespeeld wordt."

   

  Fulham stond 3e in de Engelse 2e klasse en maakte dus nog kans op promotie. "We hadden als doel om rechtstreeks te promoveren en daarvoor moesten we in de top 2 eindigen. Dat zou niet makkelijk worden, maar kon nog. Daarom weet je ook, als de competitie nu opstart, is het meteen money time. Dan spelen we eerst tegen de nummer 4 en dan tegen de leider. Er is geen ruimte meer voor foutjes. Je moet meteen competitief zijn."

   

  "Of ik vind dat er nog gespeeld moet worden? Ik denk dat de bonden dat zeker nog willen, maar de regering heeft uiteindelijk het laatste woord. Het is allemaal vaag. In andere sporten lees ik dat ze al beslist hebben, zoals de basketbalcompetitie in België of het hockey. Dat is voorbij. Waarom kan dat in voetbal niet? Daar gaat het vaak enkel over financiële belangen. Maar misschien is het verlies voor de basketbalclubs in België procentueel even zwaar? Toch durven zij het wel."

   

  Wat vindt Odoi van de discussie over de spelerslonen? Moeten voetballers een deel van hun loon inleveren?

   

  "Ik ben de vertegenwoordiger van Fulham in de PFA, de spelersvakbond. Sommige clubs willen graag een algemene regel, maar dat zijn meestal clubs die er slecht voorstaan. De PFA is het daar niet mee eens. Waarom moeten clubs verplicht worden om spelers te doen inleveren als de club dat niet wil? Als een club al jaren slecht geleid wordt, moeten de spelers daar niet het slachtoffer van worden. Zij hebben een contract."

  Verplicht loon inleveren? Als clubs jarenlang slecht geleid worden, moeten de spelers daar niet het slachtoffer van worden.

  Denis Odoi

  "Lokeren? Ik vind het vooral heel erg voor Killian Overmeire"

  Over contract gesproken, dat van Odoi loopt af na dit seizoen. Heeft hij al zicht op zijn toekomst? "Neen, alles is nog mogelijk. Ik zou gerust hier kunnen blijven. Ik woon hier graag."

   

  En een terugkeer naar België? "Alles is mogelijk, zei ik. Maar in België zou het wel een goeie club moeten zijn. Met alle respect, maar ik heb nog ambitie. De Engelse 2e klasse is heel competitief. Ik wil zo lang mogelijk zo hoog mogelijk blijven spelen. Maar tegen een avontuur in bijvoorbeeld Japan zou ik ook geen neen zeggen."

   

  Een club waar Odoi zeker niet meer naartoe kan is zijn ex-club Lokeren. Hoe denkt hij over dat faillissement? "Dat is echt zot. Ik weet niet goed wat ik moet denken. Ik geloofde al even niet meer dat het goed zou komen. Ik volgde het niet meer zo goed, maar toen die eerste berichten kwamen, heb ik toch eens naar Koen Persoons gebeld."

   

  "Ik vind het vooral heel spijtig voor Killian Overmeire. Die heeft echt heel zijn leven aan die club gegeven. Hij kon op een bepaald moment ook wel hoger gaan voetballen, maar hij is trouw gebleven aan Lokeren. Hij zou er na zijn carrière ook wel een rol hebben gekregen. Maar nu moet hij niet mee afzakken. Ik denk ook wel dat hij zo hoog mogelijk wil blijven voetballen."

   

  "Mijn mooiste herinnering aan Lokeren? Onze halve finale in de beker tegen KV Oostende in 2014 en de finale zelf natuurlijk ook. Dan had je die Europese kwalificatie tegen Hull. En de match in Legia Warschau. Daar had ik vooraf weinig verwachtingen van; maar het was ongelooflijk. De sfeer was top, het stadion was goed, het hotel, ... We verloren wel, maar ik heb zelf die match wel goed gespeeld."

  Bekijk het interview met Denis Odoi: