Ex-Club-speler vrijgesproken van matchfixing, 9 anderen moeten cel in

  Jordi Figueras in het shirt van Club Brugge.

  In Spanje hebben 9 personen een gevangenisstraf gekregen voor hun aandeel in een matchfixingschandaal rond de Spaanse club Osasuna. Jordi Figueras, ex-speler, van Club Brugge, werd vrijgesproken.

  De rechtbank in Pamplona heeft voor het eerst in het Spaanse voetbal negen personen een gevangenisstraf opgelegd wegens hun betrokkenheid in een matchfixingschandaal. Het gaat om voormalige profspelers, ambtenaren en ondernemers.

   

  De rechter sprak straffen uit tussen negen maanden en bijna negen jaar. De veroordeelde personen kunnen wel nog in beroep gaan bij het Spaanse hooggerechtshof. Ze werden schuldig bevonden aan onder meer corruptie en verduistering.

   

  Om in 2013-2014 de degradatie af te wenden heeft Osasuna 2 matchen beïnvloed. Het betaalde 650.000 euro aan spelers van Betis om te winnen van Valladolid en te verliezen van Osasuna. Die resultaten kwamen uit, maar Osasuna degradeerde - net als Betis en Valladolid - toch.

  Twee spelers bestraft, ex-Club-speler vrijgesproken

  De zwaarste straf, van 8 jaar en 8 maanden, was voor een van de betrokken functionarissen van Osasuna, Angel Vizcay. Antonio Amaya en Xavi Torres, toenmalige Betis-spelers die geld hadden ontvangen, kregen elk een sanctie van een jaar. Gevangenisstraffen tot twee jaar worden in Spanje, voor personen zonder strafblad, voorwaardelijk uitgevoerd.


  Jordi Figueras kreeg geen sanctie en werd vrijgesproken Hij verliet Club Brugge in juli 2013 na anderhalf seizoen voor Betis. Afgelopen jaargang was de 32-jarige verdediger actief bij Racing Santander in de Spaanse tweede klasse.