Deinze-voorzitter: "Geef ons maar meteen 1A en laat 1B voor wat het is"

  Krijgen de fans van Deinze voetbal in 1A of 1B.

  Deinze is de verdiende kampioen in Eerste Amateur en promoveert naar 1B. Maar door de licentieproblemen van meerdere clubs schieten er misschien te weinig ploegen over om van een volwaardige competitie te kunnen spreken. "Met 4 ploegen en beloften in 1B? Nee bedankt", klinkt het.

  "Natuurlijk kijken we uit naar volgend seizoen, maar in welke reeks gaan we spelen?", vraagt Deinze-voorzitter Denijs Van de Weghe zich af. "We hopen dat de Pro League half mei beslist om toch met 20 ploegen te spelen in 1A en 1B laat voor wat het is."

   

  "We hebben geen zin om volgend seizoen enkel met Westerlo en Union, en misschien ook nog RWDM, Seraing en Lierse Kempenzonen - die we al goed kennen uit Eerste Amateur - in 1B te spelen. Dat kan je toch geen promotie meer noemen?"

   

  "Of een viertal ploegen aangevuld met de beloften van de grote clubs? Neen, bedankt. We zijn een volwaardige profclub nu en dan hebben we geen zin om in een beloftecompetitie te spelen."

  "Sportieve stap is groot, maar ik denk dat we meekunnen"

  Deinze is druk bezig om de ploeg en de infrastructuur op niveau te krijgen. "Door de coronacrisis is het natuurlijk moeilijk om sponsors vast te leggen. Maar als we in 1A zouden terechtkomen, dan zal het toch los lopen."

   

  "Natuurlijk moeten we onze ploeg versterken voor volgend seizoen. Onze basis is nu heel Vlaams en jong. Het grootste gedeelte zal wel blijven en dan moet er nog ervaring bij, dat is logisch", weet Van de Weghe.

   

  "Voor transfers is het nu nog veel te vroeg. Pas in juni, juli, denk ik dat er wel wat zaakjes te doen zullen zijn. Ik denk ook dat door het verdwijnen van een aantal ploegen er heel wat interessante spelers op de markt gaan komen."

   

  "Ons budget was vorig seizoen 2,5 miljoen euro. Dat gaan we sowieso optrekken naar 4 miljoen euro voor 1B, en als het toch 1A wordt verhogen we nog."

   

  "De sportieve stap naar 1A is heel groot, maar ik denk dat we meekunnen. Vraag maar eens aan Club Brugge hoe moeilijk het is om in Deinze te komen spelen (in 2018 werd Club Brugge uit de beker gekegeld door Deinze). En in de voorbereiding liggen wij nooit onder tegen ploegen uit 1A. Ik zou zeggen, laat ze maar komen."

  De sportieve stap naar 1A is heel groot, maar ik denk dat we meekunnen. Vraag maar eens aan Club Brugge hoe moeilijk het is om in Deinze te komen spelen.

  "Werkzaamheden aan stadion starten in het najaar"

  Naast de kern moet ook het stadion in orde zijn voor de promotie. "Het is nog niet helemaal klaar, maar daar gaan we hard aan werken", is de voorzitter zeker van zijn zaak. "Voor 1B moeten we tegen december 8.000 plaatsen hebben. Die plannen zijn zo goed als rond en de werkzaamheden starten in het najaar."

   

  "In de eerste fase gaat het om een verbouwing van onze tribunes, maar aansluitend ook de bouw van een hotel, appartementen en een polyvalente feestzaal voor 1.000 personen. Dat is een project van 55 miljoen euro, met geen cent overheidsgeld.  Dat laatste wil ik toch wel benadrukken."

   

  Als die plannen niet snel genoeg voltooid worden, denkt Van de Weghe al aan een oplossing. "Als ons stadion voorlopig nog niet voldoet voor 1A, dan kunnen we nog altijd uitwijken naar Roeselare of Moeskroen. Die stadions blijven wellicht helemaal ongebruikt."

  Kampioen zonder feest

  De coronacrisis heeft toch een domper op het seizoen gezet bij Deinze. "Het was sowieso al een raar seizoenseinde. Kampioen worden is het mooiste wat er is in voetbal en dan kan je het niet eens vieren. Ik heb mijn medebestuursleden, de spelers of de trainers nog niet in levende lijve kunnen zien, enkel via de bekende videokanalen."

  Lees meer: