Jacques Borlée: "Wedstrijdjes tussen atleten en voetballers voor motivatie?"

  Sporza sprak met Jacques Borlée.

  Geen EK atletiek in Parijs deze zomer. Zo valt ook het laatste grote doel voor onze Belgische atleten weg. Wat nu? Trainer Jacques Borlée heeft een paar ideeën om atleten in dit "verloren jaar" toch gemotiveerd te houden.

  "Een atleet die 1 jaar verliest, staat gelijk aan een werknemer die 4 jaar kwijtspeelt"

  Wat een topjaar moest zijn, lijkt nu vooral een verloren jaar te worden. Coach Jacques Borlée merkt op training dat het uitstellen en schrappen van de grote kampioenschappen er in hakt bij zijn atleten. 

   

  "De schrapping van het EK is opnieuw een koude douche", vertelt hij aan Sporza. "Sinds we weten dat de Spelen zijn uitgesteld, zijn de chrono's op training minder goed."

   

  "We voelen dat de atleten minder gefocust zijn, ook al zitten wij nog in een "gunstige" omgeving waar we buiten kunnen trainen. Mentaal is het moeilijk. Een atleet die 1 jaar verliest, staat gelijk aan een werknemer die 3 à 4 jaar van zijn carrière kwijtspeelt. Dat is veel."

  De chrono's op training zijn sinds het uitstellen van de Spelen minder goed.

  Jacques Borlée

  "Misschien Thiam laten verspringen in Brussel en een andere atlete ergens anders?"

  Het is momenteel dus trainen zonder doel. Jacques Borlée heeft wel ideeën over hoe de atleten gemotiveerd kunnen blijven.

   

   "Misschien kunnen we wedstrijdjes organiseren tegen voetballers of basketbalspelers. Gewoon iets leuks om opnieuw wat plezier te hebben."


  "Ik sprak deze ochtend ook met Wilfried Meert (voormalig organisator van de Memorial Van Damme, red). We hadden het o.a. over de Diamond League-meetings. Kunnen we iets doen? Bijvoorbeeld Nafi Thiam laten verspringen in Brussel en iemand anders in Stockholm, Berlijn of eender waar. Ik weet het niet, maar we moeten creatief zijn."

  Misschien kunnen we voor het plezier wedstrijdjes organiseren tussen atleten uit verschillende sporten?

  Jacques Borlée

  Rest nog de vraag over de toekomstplannen van zijn zonen. De Borlées wilden deze zomer met de 4x400-ploeg hun Europese titel verdedigen. Jonathan Sacoor hoopt dat de broers er in 2022 ook nog bij zullen zijn.


  Jacques Borlée: "Ik denk dat dat wel mogelijk moet zijn voor hen. Kevin en Jonathan zijn natuurlijk dichter bij het einde van hun carrière dan Sacoor en de 400 meter is zo'n moeilijk nummer. Hoe dan ook: de Tornados zijn een geweldig team en hebben nog een paar jaar om mooie dingen te laten zien. "

  (lees voort onder de video)

  Jacques Borlée: "Soort van depressie na uitstel Spelen: de tijden zijn trager, en er is minder focus"

  Kevin Borlée: "Of ik doorga tot 2022? We zullen zien, ik ben geen 20 jaar meer"

  • Kevin Borlée (Belgian Tornado): "Het is geen verrassing dat het EK niet doorgaat. Na de afgelasting van de Olympische spelen zat dit eraan te komen. Of ik nog doorga tot het EK in 2022? We zullen zien, ik ben natuurlijk geen 20 jaar meer. De Spelen zijn het grote doel. We moeten nu kijken hoe we ons daar het best op kunnen voorbereiden. Momenteel is het een kwestie van de vorm te onderhouden, want we hebben niets om naartoe te werken."
  • Camille Laus (Belgian Cheetah): "Motivationeel is het soms wat moeilijk, maar we moeten echt proberen om positief te zijn. We moeten nu blijven trainen, zodat we volgend jaar allemaal zo sterk mogelijk zullen zijn. Uiteraard mis ik de competitie wel."
  • Cynthia Bolingo (Belgian Cheetah): "Ik zou dit niet willen bekijken als een verloren jaar. Het is gewoon een uitzonderlijk en bizar jaar. Dat het EK moet wijken, is logisch. Nu moeten we kijken hoe we de komende weken nog gaan trainen."

  Kevin Borlée: "De Spelen blijven het objectief"

  Camille Laus: "Nu er ook geen EK is, zal het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven"

  Cynthia Bolingo: "Logisch dat er ook geen EK is"