Ga naar de inhoud

Belgische atletieklegende Roger Moens mag 90 kaarsjes uitblazen

 zo 26 april 2020 09:07
Roger Moens
Roger Moens is samen met Gaston Roelants, Miel Puttemans en Gaston Reiff een van de vier Belgen die een wereldrecord wist te lopen.

Roger Moens is vanochtend opgestaan als 90-jarige. Moens domineerde 60 jaar geleden de 800 meter wereldwijd, maar een olympische titel glipte hem steeds door de vingers.

Aanvankelijk legde Roger Moens zich toe op de 400 meter, de afstand waarop hij in 1952 met niet al te groot succes debuteerde op de Olympische Spelen.

 

Hierna besloot de 22-jarige Moens om zijn trainingen op te drijven en om over te stappen naar de 800 meter. 3 jaar later, op 3 augustus 1955, verbeterde hij in Oslo het 16 jaar oude wereldrecord van de Duitser Harbig.

 

Moens werd in België onthaald als een volksheld. Zijn tijd van 1'45"7 zou 6 jaar standhouden en pas 20 jaar later door Ivo Van Damme verbeterd worden als Belgisch record.

Moens
Roger Moens wordt gevierd als een volksheld na zijn wereldrecord op de 800 meter.

Olympische Spelen zijn vervloekt voor Moens

Een jaar na zijn triomf in Oslo was Moens vanzelfsprekend de grote favoriet op het goud op de Olympische Spelen in Melbourne. "Maar een paar maanden voor de Spelen heb ik mij bij een landenwedstrijd in Griekenland geblesseerd, toen ik in het donker tegen een paaltje op een tennisveld botste." Geen Spelen dus voor Moens.

 

4 jaar later, in Rome, was hij op zijn 30e opnieuw de te kloppen man. In de finale ging hij in de laatste bocht voorbij zijn grote rivaal Kerr. De weg naar het goud lag open, Moens keek nog één keer achterom, maar zag niet dat aan de andere kant de Nieuw-Zeelandse outsider Peter Snell hem vlak voor de finish nog voorbijging.

 

Een bittere pil voor Moens, die uiteindelijk wel met zijn zilveren medaille leerde leven. "Het is een mythe dat ik het goud heb verloren. Omkijken of niet: Moens is sowieso 2e, dat is de waarheid", zegt hij zelf over die bewuste finale. "Nu ben ik toch trots op die medaille."

Moens en Snell
Peter Snell schiet Roger Moens in de laatste meters nog voorbij in de olympische finale.
Moens
Aanvankelijk bittere ontgoocheling, maar nu is er toch trots.

Topcarrière bij de gerechtelijke politie

Op zijn 32e zei Moens de atletiek vaarwel en stortte hij zich met de hem kenmerkende overgave en verbetenheid op zijn andere carrière, bij de gerechtelijke politie. Moens zou het zelfs schoppen tot commissaris-generaal en hoofd van de Belgische tak van Interpol.

 

Daarnaast gaf Moens ook nog jarenlang commentaar bij atletiekwedstrijden op de openbare omroep. Legendarisch is zijn verwondering en zelfs verbijstering bij de recordsprong van Bob Beamon in Mexico 1968.

 

Voor zijn verdienste voor de Belgische sport kreeg de nog altijd kranige Moens een jaar geleden nog de Orde van Verdienste van het BOIC.

Moens
Roger Moens schopte het tot commissaris-generaal van de gerechtelijke politie.

Belga Sport: Roger Moens - een gouden glans

Olympische Helden: Roger Moens (uit 1996)

Roger Moens
Na zijn atletiekcarrière smeet Roger Moens zich op de golfsport.
Roger Moens
Een jaar geleden kreeg Roger Moens de Orde van Verdienste van het BOIC.