Paralympiërs over corona-uitdagingen: "Zit vast in Spanje en train op rollen"

  Haenen zit in België, Van de Steene in Spanje.

  Ook voor de Belgische g-sporters is het een hele uitdaging om op dit moment te blijven trainen. Ze proberen creatief met de omstandigheden om te gaan. Handbiker Jonas Van de Steene zit vast in Spanje. "Ik creëer structuur voor mezelf. Om 7u blijft mijn wekker aflopen", vertelt hij. Gitte Haenen probeert haar conditie in België op peil te houden.

  Jonas Van de Steene: "De situatie hier is niet te vergelijken met België"

  Handbiker Jonas Van de Steene ziet de lockdown er net iets anders uit. Hij zit al 6 weken vast op Lanzarote. "Ik heb geïnformeerd bij de Belgische ambassade om terug te keren", vertelt hij op de site van Parantee-Psylos. "Dat kan, maar dan moet ik ook in België nog een periode in quarantaine. Bovendien gebeurt de repatriëring via Barcelona en Madrid. Er zijn daar geen hotels en winkels open en uren wachten in de luchthaven in je rolstoel in die omstandigheden, maakt dat een erg lastige transfer. Het is trouwens niet zeker dat je aansluitende vlucht naar België dan doorgaat. Daarom verkies ik om momenteel hier te blijven."

   

  Van de Steene zit nu 6 weken vast. "Spanje met België vergelijken is zoals zwart met wit. Hier mag je jouw kot echt niet uit of je betaalt de prijs, letterlijk. Ik mag naar de dichtstbijzijnde winkel en niet om zomaar een brood te kopen en met de hond mag ik me tot 150 meter rondom mijn woning begeven. De Guardia Civil waakt op elke hoek en er vliegen soms helikopters rond. Wie de maatregelen niet volgt, moet een boete betalen vanaf 600 euro."

   

  "Mijn handbikevrienden in België mogen blij zijn dat ze nog regelmatig kunnen rijden, zelfs met een vriend of iemand uit de familie. Koester dat. Hier is zoiets ondenkbaar. Maar de quarantaineverschillen worden niet enkel door landsgrenzen bepaald. Vergelijk Messi die thuis met zijn familie kan zwemmen en tennissen eens met de modale inwoner in Wuhan. Voor de een is het feest, de ander zit opgesloten op 8 vierkante meter.”

   

  Toch probeert ook Van de Steene te blijven sporten. "Ik creëer structuur voor mezelf. Om 7 uur blijft mijn wekker aflopen, daarna ontbijt ik. Overdag staan een rollentraining en wat fitness op het programma. Verder maak ik werk van mijn kennis van de Duitse taal, want ik zit een Duitse ploeg en wil ook gewoon slimmer worden. Verder blijf ik sociaal contact opzoeken via de nieuwe media. Het is belangrijk dat je blijft kiezen voor ontspanning."

  Gitte Haenen: "Ik merk dat er veel creativiteit is bij g-sporters"

  Gitte Haenen pakte vorig najaar twee medailles op het WK in Dubai. De para-atlete was klaar voor de Paralympische Spelen, maar zit nu net als iedereen thuis. "Ik train nu een heel pak minder dan voor de coronacrisis", vertelt ze. "Normaal ben ik 6 op 7 weg van thuis, nu train ik drie keer per week. Ik heb een contract bij Sport Vlaanderen dus ik mag nog naar de topsporthal in Gent. Dat is een groot voordeel."

   

  "Ik train daar natuurlijk alleen, ook zonder coach, en doe dat op vaste dagen en uren. Dat is dan verspringen en lopen. Voor de rest train ik thuis. Mijn sessies bij de kinesist zijn vervangen door schema's voor thuis. Ook krachttrainingen gebeuren nu in mijn "kot". Je moet creatief zijn. Ik vul dan bijvoorbeeld een rugzak met 10 kilo. Dat kan ook best pittig zijn. Ik probeer structuur in mijn dag te houden. Al blijf ik soms wel een uurtje langer liggen nu als mijn wekker afgaat."

   

  "Als g-sporters hebben we wel wat extra uitdagingen. Ik kan niet gewoon een blokje gaan joggen. Mijn prothese is specifiek afgesteld om op de piste te lopen. De spike zit eigenlijk aan de prothese gelijmd. Ook om te fietsen moet ik altijd van been veranderen. Ik heb ook wel wat stress om geholpen te worden onderweg bijvoorbeeld. Maar ik ga wel fietsen. We krijgen van onze coach ook fietsroutes . Dat gaat dan via knooppunten en we moeten selfies nemen onderweg om te bewijzen dat we het echt gedaan hebben."

  Je moet creatief zijn. Voor mijn krachttrainingen vul ik een rugzak met 10 kilo. Dat kan ook best pittig zijn.

  Gitte Haenen

  "Dus ik zou aan andere g-sporters ook zeggen om gewoon te blijven sporten, ook al moet je af en toe een extra drempel over. Verleg je grenzen. Sport is voor iedereen belangrijk, maar voor g-sporters net iets meer. Het helpt ons om onze dagelijkse handelingen makkelijker uit te voeren. En ook mentaal is het heel belangrijk. Het is een manier om met tegenslagen om te gaan. Voor mij is sport een uitlaatklep. Je kan het hoofd even vrijmaken en erna voel ik me zen. Daarom is motivatie geen probleem voor mij, ook nu mijn grote doelen zijn weggevallen. Ik sport gewoon graag."


  "Ik merk dat er echt veel creativiteit is. Parantee-Psylos heeft een Facebookpagina en iedereen deelt zijn ervaringen. Er is ook een Strava-groep. Je bent dus niet alleen. Sport is mijn vangnet, ook nu. Er zijn andere atleten die ook alleen thuis zijn. Zo heb ik een videopaasbrunch gehouden met Joyce Lefevre. Dat motiveert en geeft goed gevoel."

  Inspiratie voor g-sporters om te blijven sporten