Dopingdokter Hans Cooman: "Nu doping gebruiken lijkt mij dommer dan ooit"

  Hans Cooman laat zijn licht schijnen over dopinggebruik en dopingcontroles tijdens deze coronaperiode.

  In Vlaanderen worden momenteel, weliswaar op een laag pitje, nog dopingcontroles uitgevoerd. Dat bevestigt Hans Cooman, coördinerende arts dopingcontroles Vlaanderen (NADO). "Het is logisch dat er nu minder getest wordt. Atleten hebben geen doel en dopinggebruik komt veel vaker voor als er wel een doel is." 

  "De kans op dopinggebruik is nu veel minder groot"

  De dopingcontroles in Vlaanderen gebeuren nu enkel nog "als het moet", dat wil zeggen wanneer er aanwijzingen zijn. "Die krijgen we bijvoorbeeld van de douane als er verdachte pakketjes zijn", verduidelijkt dopingdokter Hans Cooman.

   

  "Momenteel gebeuren er dus nog sporadisch controles, met respect voor de regels omtrent het coronavirus. We gebruiken mondmaskers en handschoenen en alles wordt gedesinfecteerd. In mei hopen we wel op onze normale werking te kunnen terugvallen."

  Er zijn sporadisch nog controles, wanneer er aanwijzingen zijn.

  Dopingdokter Hans Cooman

  Hoe denkt Cooman over dopinggebruik tijdens de coronapandemie? Komt het vaker voor nu er minder getest wordt? "De atleten weten niet waar ze op dit moment naartoe moeten werken, ze hebben geen doel. Het is altijd dom om doping te gebruiken, maar als je het doet zonder dat je weet voor welk doel, is het nog dommer. Daarom denk ik dat er momenteel minder kans is op dopinggebruik dan pakweg 3 weken voor de start van een grote ronde."


  "Deze periode is een beetje vergelijkbaar met de winterperiode.  Dan test zelden of nooit iemand positief. Vlak voor een groot sportevenement is dat anders."

  "Dat het lichaam dopinggebruik onthoudt? Daar geloof ik niet in"

  Een aantal sporters is toch ongerust nu er minder controles zijn. "Dat begrijp ik", vertelt Cooman. "Het zijn nu eenmaal uitzonderlijke omstandigheden. Maar ze mogen gerust zijn: waar nodig, doen wij controles."

   

  "Het is volgens mij ook zeer onwaarschijnlijk dat als wielrenners nu testosteron gaan gebruiken, dat ze bij een eventuele Tour-start over enkele maanden nog steeds dat effect zullen voelen."

   

  Maar toch, er wordt weleens gezegd dat een lichaam het onthoudt dat ooit doping gebruikt is. Met andere woorden: dat het effect van de doping altijd blijft (en dus prestaties blijft bevorderen), ook al is het verboden product volledig uit het lichaam.

   

  "Daar geloof persoonlijk niet echt in. We zien bijvoorbeeld bij mensen die epo gebruikt hebben en tegen de lamp zijn gelopen, dat die het heel moeilijk hebben om nadien weer zo goed te worden als ze waren. Dan blijkt die "herinnering" van het lichaam toch niet zo accuraat te zijn."

  De atleten mogen gerust zijn: waar nodig, doen wij controles.

  Dopingdokter Hans Cooman

  Het gesprek met Hans Cooman: