Supporterscollectief Wit-zwart-geel: "Nieuw verhaal schrijven met gemeenschap en stad"

  Bij het begin van dit seizoen voelden de supporters aan dat het wellicht niet meer goed zou komen.

  Natuurlijk is ook bij de supporters van Lokeren het faillissement keihard aangekomen. "Dit doet pijn", zegt Lieven Hérie, woordvoerder van het supporterscollectief Wit-zwart-geel. "Het was de kroniek van een aangekondigde dood. Maar we hopen mee te mogen helpen aan een nieuw verhaal dat op een andere leest geschoeid is."

  KSC Lokeren haalde net zijn 50e verjaardag niet. "Het was al langer duidelijk dat het vermoedelijk niet goed zou komen, maar als het nieuws dan komt, komt dat hard aan bij iedereen die Sporting een warm hart toedraagt: de vele supporters, maar ook de vele vrijwilligers, de mensen van de jeugd, de hele gemeenschap in de Durmestreek."

   

  Hérie verwoordt het gevoel bij de trouwe en grootste supporters: "Ik denk dat we door een klassiek rouwproces gaan. Eerst het ongeloof van dat gaat toch niet gebeuren, daarna komt een stuk woede. Ik denk dat we daar ondertussen al bijna door zijn en dat we op het punt komen van dat dit aangekondigd was. Het doet nu nog even pijn, maar de vraag is: "Wat nu?""

   

  "Zullen we op Daknam nog voetbal blijven zien? Zo ja, op welke manier wordt dat dan vormgegeven? Als dat zo is, dan hopen wij daar in mee te spelen en een club op poten te helpen zetten die op een andere leest geschoeid zal zijn."

  Het verhaal van Louis De Vries was op den duur niet meer geloofwaardig.

  "Misschien had na de bekerwinst in 2014 een overnemer gevonden moeten worden"

  Hérie probeert even te schetsen waar het volgens hem fout is gegaan: "We hebben iets gezien in de geschiedenis. In 2014 was er de laatste bekerwinst en zijn we massaal naar de Heizel afgezakt. Het seizoen erna zagen we dat er heel veel mensen naar Daknam kwamen."

   

  "Misschien moet je stoppen op je hoogtepunt. Was er toen een overnemer gevonden,  dan hadden we vandaag misschien wel nog altijd JPL-voetbal."

   

  Heeft Lokeren op een gegeven moment boven zijn stand geleefd? Hérie: "Als je de malaise bij heel veel voetbalclubs vandaag ziet, want niet alleen Lokeren heeft het lastig, moeten we eens goed nadenken over hoe ons voetbal moet transformeren. Sporteconomen en journalisten zijn dat huiswerk al aan het doen."

   

  "De vraag is: "Hoe maken we een nieuw verhaal dat geconnecteerd is en rekening houdt met eigen opgeleide jeugd en waarbij makelaars misschien een andere rol vervullen dan die van vandaag?" We willen verhalen bouwen die van onderuit groeien, waar het financiële kapitaal hand in hand gaat met het sociale kapitaal van de hele gemeenschap."

   

  Vanaf welk moment wist Hérie dat het point of no return bereikt was? "Bij de aankondiging "In 16 wedstrijden weer naar 1A" na de degradatie vorige zomer. Toen had iedereen iets van: "Jongens, waar zijn we mee bezig? Dat klopt hier niet meer."

   

  "Dan komt er een geruchtenmolen op gang. Het kan zijn dat er al problemen waren of dat er door corona een paar deals niet doorgegaan zijn. Maar op den duur ben je niet meer geloofwaardig en voelde iedereen aan dat er iets grondigs en structureels fout zat."

  We willen verhalen bouwen die van onderuit groeien, waar het financiële kapitaal hand in hand gaat met het sociale kapitaal van de hele gemeenschap.

  Lieven Hérie van Wit-zwart-geel

  "Nieuw verhaal met de gemeenschap en de stad schrijven"

  De Lokerse Feesten en Sporting Lokeren, dat zijn de twee uithangborden van de stad. Hérie hoopt dat het voetbal de stad op de kaart kan blijven zetten: "Ik hoop dat er een nieuw verhaal komt met een wisselwerking tussen de gemeenschap en de stad, de ondernemers en de stad, de supporters en de stad en de ploeg en de stad."

   

  "We zouden elkaar daarbij moeten versterken. Maar de spelregels zullen opnieuw geschreven moeten worden en de rollen heel duidelijk uitgeklaard."

   

  "Johan Cruijff zei ooit: "Ieder nadeel heeft zijn voordeel". Misschien moeten we onszelf dan maar weer eens opnieuw uitvinden. En persoonlijk denk ik dat dat voor veel clubs zo zal zijn."

   

  Lokeren zal wellicht terugvallen op een andere club uit de buurt om een doorstart te maken, al klonk bij VW Hamme gisteren een njet. Dat beseft Hérie: "Het is wat het is. Het zal de grote uitdaging zijn om dan 2 culturen met elkaar te verbinden. Wij pleiten met het collectief om rekening te houden met de identiteit van de andere club, zoals wij ook wel op onze identiteit staan. Het is niet omdat je 2 identiteiten hebt, dat je geen nieuwe kan creëren. Maar het zal eerst de cultuur en dan de structuur zijn."

  "Misschien moeten we onszelf dan maar weer eens heruitvinden.

  Lieven Hérie van Wit-zwart-geel