Bundesliga wil "medisch aanvaardbaar risico" nemen bij heropstart

  De Bundesliga is bereid om bij een eventuele herstart komende maand een "medisch aanvaardbaar risico te nemen". Dat blijkt uit een rapport van de Duitse voetbalautoriteiten dat de krant Süddeutsche Zeitung kon inkijken. De minister van Volksgezondheid lijkt daarmee te kunnen leven.  

  De Süddeutsche Zeitung kon zijn hand leggen op een 50 pagina's tellen document, dat opgesteld is door een gezamenlijke werkgroep van de Duitse Voetballiga DFL en de Voetbalbond DFB over de maatregelen die in acht genomen moeten worden bij een herstart.

   

  Uit dat rapport blijkt dat ze de veiligheid van de betrokkenen "niet voor de volle 100 procent kunnen garanderen, maar wel een aanvaardbaar medisch risico willen nemen". Volgens de werkgroep is het daarnaast niet noodzakelijk dat een team onmiddellijk in quarantaine wordt geplaatst als een speler positief test op het coronavirus.

   

  In Duitsland wordt er gemikt op een herstart achter gesloten deuren in de hoogste 3 klassen van het mannenvoetbal, de bekercompetitie en de Bundesliga bij de vrouwen. Volgens Markus Söder, minister-president van Beieren, en Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, moet voetbal achter gesloten deuren in Duitsland weer mogelijk zijn vanaf 9 mei.

   

  Volgens Boris Pistorius, minister van Sport van Nedersaksen, zullen wedstrijden zonder publiek tegen het einde van de maand weer kunnen. "En als de situatie niet opnieuw verslechtert, kunnen we de sportwereld al vanaf begin mei stapsgewijs nieuw leven inblazen."

   

  De Bundesliga ligt minstens tot 30 april stil. Donderdag zal de Duitse voetbalbond verdere stappen en een mogelijke voortzetting van het seizoen bespreken.

  Minister Spahn: "Als het met minimaal risico kan, mag het"

  Ook de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft niets tegen een snelle hervatting van de Bundesliga. De wedstrijden moeten dan wel in lege stadions worden gespeeld en de spelers mogen geen gezondheidsrisico's lopen.

   

  "Als dit kan worden bereikt met een geminimaliseerd of bijna uitgesloten infectierisico, dan kan het zeker", aldus Spahn. Spahn zegt in te zien dat hervatting van de voetbalcompetitie erg belangrijk is voor miljoenen voetbalfans, ook al zijn het dan zogenoemde "spookwedstrijden". Donderdag volgt verder overleg tussen onder meer de Duitse bond en de clubs over hervatting van het seizoen.