Einde in zicht voor Lommel SK: 2 miljoen nodig om profclub te blijven

  Na Lokeren dreigt nu ook Lommel het profvoetbal vaarwel te moeten zeggen. Als er niet snel om en bij twee miljoen op tafel komt van een nieuwe investeerder is het einde van Lommel SK als profclub een feit. Stef Wijnants geeft duiding bij de problemen van de Limburgse club uit 1B.

  Van zuinig naar royaal

  Net zoals een aantal andere clubs kreeg Lommel enkele weken geleden geen licentie van de KBVB. Spelers, trainers, personeel, RSZ, belastingen enz, de inbreuken op betalingen waren niet te tellen. En net zoals die andere ‘gebuisde’ clubs zal Lommel bij het BAS alsnog aan de licentie willen raken.

   

  De situatie in Lommel is complex. De club kwam een jaar geleden in handen van de Israelische advocaat Udi Shochatovitch. Udi, zoals hij in Lommel genoemd wordt, kreeg als voorwaarde mee dat hij 2,6 miljoen euro in de club moest pompen verspreid over 5 jaar. Hij moest er ook voor zorgen dat de club jaarlijks zijn proflicentie kreeg. Slaagde de advocaat niet in dat laatste dan zou de oude vzw de club voor één symbolische euro opnieuw mogen overnemen.

   

  Shochatovitch, die vooral vanuit zijn kantoren in Tel Aviv en Londen opereerde, liet er geen gras over groeien en stelde een heel nieuw managementteam aan. Bij het altijd zuinige Lommel liepen de kosten snel op. Shochatovitch investeerde in mensen en materiaal en van die 2,6 miljoen is naar verluidt al 1,8 miljoen euro uitgegeven.

  Udi Shochatovitch wou al snel de club weer van de hand doen.

  Geen lege doos

  In maart vond Udi het welletjes en stopte hij met het betalen van de lonen en wilde hij ook niet meer instaan voor andere kosten. Niet veel later gaf hij aan dat de club te koop staat. Hij wil ervan af.

   

  Maar Shochatovitch wil natuurlijk nog wel een cent terugverdienen en beseft dat een club met een licentie iets makkelijker te verkopen valt dan een lege doos van een mogelijke amateurclub.

   

  Daarom wil hij zijn zitting voor het BAS over zijn ‘vermeende’ makelaarschap en de licentie beter voorbereiden en wordt hij pas op 7 mei verhoord. Hoe dan ook, op 10 mei neemt het BAS een beslissing over de situatie van Lommel en zal zijn motivatie dus overtuigend moeten zijn.

  Udi wou al snel weer van Lommel vanaf, maar hij wil wel nog een cent terugverdienen en dat gaat beter met een licentie.

  Op zoek naar twee miljoen

  ‘Udi’ is dus op zoek naar een nieuwe investeerder en wordt al dan niet gewild geholpen door de oude vzw. Dat klinkt vreemd want in principe kan de vzw de club dus voor één symbolische euro opnieuw in het bezit krijgen nu die geen licentie dreigt te krijgen. Zo eenvoudig is het echter niet want die vzw moet dan heel wat verplichtingen (lees : hoge
  schulden) nakomen.

   

  Zo zou het in eerste instantie de bestaande schulden en forse contracten van medewerkers mee moeten overnemen. Bovendien moet het provisie voorzien voor het eventueel vervolledigen van het huidige seizoen en de nodige bewijzen op tafel leggen dat het volgend seizoen aan al zijn (financiële) verplichtingen kan voldoen. Alles samen gaat het om een kleine twee miljoen euro dat gezocht moet worden.

   

  De vzw lijkt nu niet in de mogelijkheid om die schulden op zich te nemen en ziet het begrijpelijkerwijs niet meteen zitten. Het wil dus wel ‘helpen’ om een nieuwe investeerder te zoeken maar de uiteindelijke beslissing ligt bij Udi Shochatovitch.

   

  Verwachting is dat de Israëliër met een overname akkoord zou gaan wanneer een nieuwe externe investeerder-  liefst een Belg - om en bij de 800.000 euro (het precieze bedrag is niet bekend) op tafel legt. Zo zou hij tenminste nog iets van zijn geld terugzien.

  Wie wil nog een club uit 1B kopen?

  Hoe dan ook, Lommel zou dus 2 miljoen euro nodig hebben om volgend seizoen als profclub in 1B aan de slag te blijven. Dat lijkt haast onmogelijk want vóór Shochatovitch zocht Lommel zich ook al te pletter naar een overnemer. En er is geen tijd te verliezen want de verdediging voor en het verdict van het BAS komen er snel aan.

   

  Maar wie gaat er geld op tafel leggen als de uitkomst van de licentie onbekend is en het format van 1B op de helling komt te staan? Wat als er straks maar 5 of 6 clubs uit 1B overblijven? Wat als die aangevuld worden met belofteteams van topclubs? Welke club uit 1B zou er staan springen om tegen pakweg de beloften van AA Gent te spelen? Hoe gaat de nieuwe investeerder dan inkomsten kunnen genereren?

   

  De tijd tikt meedogenloos in het nadeel van Lommel, het kerkhof is in zicht.

   

  Stef Wijnants