Dave Brailsford (Ineos) pleit voor solidariteit met armlastige teams: "Hebben elkaar nodig"

  Nu er een nieuwe datum voor de Tour de France vastligt, kunnen ze bij Ineos opnieuw beginnen puzzelen en plannen. Maar tussendoor helpt de ploeg ook om gratis flesjes handgel rond te delen, onder meer in ziekenhuizen in België.

  Bij wielerploeg Ineos zitten ze niet op hun luie krent in deze koersloze periode. Het was de grote baas van het chemische bedrijf, Jim Ratcliffe, die de kat de bel aanbond.

   

  Manager Dave Brailsford: "Jim belde mij op en zei: "Wij maken met Ineos alle ingrediënten voor handgels. In 10 dagen tijd kunnen we onze hele productie omgooien, zodat we per fabriek 1 miljoen flessen per maand kunnen produceren. Die willen we gratis uitdelen aan de ziekenhuizen.""

   

  "Omdat wij als wielerploeg sterk zijn in logistiek en we op dit moment niets te doen hebben, organiseren wij nu de bedeling van die flesjes. Dat is heel bevredigend."

   

  Brailsford vindt het ook een manier om met deze actie de sponsor onder de aandacht te brengen. "Als je je niet nuttig kunt maken door te koersen op tv, dan moet je op een andere manier van waarde zijn voor je partners."

  Wij zijn als wielerteam sterk in logistiek, daarom zorgen wij voor de bedeling van de flesjes.

  Dave Brailsford

  "Niet roekeloos zijn om toch maar te kunnen koersen"

  Maar Ineos blijft natuurlijk voornamelijk een wielerploeg. ASO en UCI gaven een week geleden een perspectief aan de teams, door de data van de Tour en het WK vast te leggen. Giro en Vuelta zouden daarna volgen.

   

  "Ik ben optimistisch ingesteld, maar we mogen ook niet roekeloos zijn om toch maar te willen koersen", waarschuwt Brailsford. "Verantwoordelijkheidszin komt op de eerste plaats."

   

  De nieuwe kalender zorgt wel voor nieuwe uitdagingen. "De dubbel Giro-Tour is nu niet meer mogelijk, dus we moeten opnieuw puzzelen. Wie willen we waar uitspelen? Wie dubbelt met de Vuelta? Wat willen de renners zelf?"

   

  "Er komen nu meer renners in aanmerking voor de Tourploeg dan daarvoor. We zullen moeilijke knopen moeten doorhakken. Maar de hiërarchie blijft wel. Als je je toppers te veel uitspreidt, verwateren je  kansen."

  Bernal (l) en Froome (r) zijn maar 2 van de kanonnen van Ineos voor het rondewerk.

  "Als we pas volgend jaar kunnen koersen, staan we allemaal onder druk"

  Brailsford en co worden met Ineos geruggesteund door een kapitaalkrachtig bedrijf, maar heel wat andere ploegen dreigen te sneuvelen als de crisis langer zou duren.

   

  "Als we pas volgend jaar opnieuw kunnen koersen, staat iedereen onder druk. Dat is zo voor elke sportploeg die 100% afhangt van sponsorgeld."

   

  Brailsford is het idee van een soort solidariteit onder de teams dan ook genegen, al blijft hij vaag over een mogelijke invulling. "Hoewel we vaak op het scherp van de snee vechten, hebben we elkaar ook nodig. Je hebt enkel een gezonde sport als je ook gezonde teams met een gezonde structuur hebt. Het is in ieders belang dat we elkaar zo goed mogelijk steunen."