Vrijdag Algemene Vergadering: hoogspanning en nervositeit bij de Pro League

  Er heerst grote nervositeit binnen de schoot van de Pro League in de aanloop naar de langverwachte Algemene Vergadering van vrijdag. De officialisering door de AV van het advies van de Raad van Bestuur van een kleine maand geleden om de competitie in 1A per direct stop te zetten en het klassement na 29 speeldagen als eindstand te aanvaarden, wordt allesbehalve een formaliteit. 

  Een tijdje geleden leek het nochtans zo: het advies van de RVB was unaniem en oogstte veel bijval binnen en buiten het voetbal. Maar intussen zijn de meningen alweer verdeeld: moet er nu vrijdag wel al beslist worden en zo ja, waarover dan wel?

   

  De voorbije dagen is er veelvuldig getelefoneerd en wordt er door de verschillende kampen druk uitgeoefend, vooral op de leden van de K11 die finaal met hun stemmen doorslaggevend zullen zijn.

   

  De initiële agenda voor vrijdag was beperkt. Behalve uitleg door Mehdi Bayat over zijn contacten met de UEFA en door CEO Pierre François over de juridische situatie rond de tv-rechten, zou er enkel gestemd worden over het beëindigen van de competitie in 1A. Tot grote ergernis van Beerschot en Oud-Heverlee Leuven, die nòg langer in onzekerheid zouden blijven over hun nabije toekomst.

   

  Leuven heeft intussen van zijn recht gebruik gemaakt om een stemming over het beëindigen van 1B op de agenda te zetten en dus zal ook daarover verplicht moeten worden gestemd.

   

  Alle partijen zijn het er wel over eens dat er pas later, nadat het BAS een uitspraak heeft gedaan over de licentiedossiers van nog zes clubs - Lokeren is intussen failliet - , kan beslist worden over de gevolgen van het stopzetten van de competities en over het format dat eruit volgt.

  OHl, Beerschot of... Westerlo?

  Clubs als Antwerp en Anderlecht vinden nog altijd dat je met een beslissing kan wachten tot na de uitspraken van het BAS en hoewel voorzitter Peter Croonen pleit voor het stopzetten van de competitie, wil de raad van bestuur van zijn club, Racing Genk, liefst dat er nog gevoetbald wordt.

   

  Voor Anderlecht kan een beslissing nu vrijdag eventueel wel, maar dan wel onder een aantal voorwaarden en afspraken voor de toekomst.

   

  Voor Croonen en ook bondsvoorzitter en Charleroi-preses Mehdi Bayat is het behoud van de play-offs, ook voor volgend seizoen, een absolute prioriteit. Zij huiveren bij de idee dat na het verdict van het BAS een competitie met 18 clubs het enige logische gevolg zou zijn.

   

  En dus willen zij een scenario waarbij OH Leuven en Beerschot samen promoveren absoluut voorkomen.

   

  Bij het aanvaarden van het klassement in 1A na 29 speeldagen hoort voor hen ook de degradatie van Waasland-Beveren en de promotie van... Westerlo, als eerste van het totaalklassement in 1B. In Antwerpen en Leuven vinden ze dat absoluut onaanvaardbaar.

  Wordt Westerlo de lachende derde?

  Opnieuw grote verdeeldheid

  Overigens: tegen vrijdag moet ook nog uitgemaakt worden welk soort meerderheid er nodig is om te kunnen beslissen: 80%, zoals voor het wijzigen van het format, of een gewone meerderheid.

   

  Juristen buigen zich momenteel over die vraag, maar best mogelijk dat de AV eerst moet beslissen over welke meerderheid vereist is.

   

  Hoe dan ook, leden van de Pro League draaien de komende dagen nog overuren aan de telefoon en donderdag zal het Uitvoerend Comité van de UEFA mogelijk ook enkele beslissingen nemen die ook hun rol kunnen spelen vrijdag.

   

  Eén zaak is duidelijk: op het moment dat het voetbal nood heeft aan slagkracht en eensgezindheid om het hoofd te bieden aan de hoogst onzekere (financiële) tijden die het profvoetbal te wachten staan post-Corona, is er alweer grote verdeeldheid. Het is zeer de vraag of tegen vrijdag de gelederen gesloten kunnen worden...