"De Vries kan het goed uitleggen, maar waarom bleef hij liegen?"

  Nog geen jaar geleden werd Louis de Vries als redder van Sporting Lokeren binnengehaald, maar hij zou uiteindelijk de doodgraver van de Wase club worden. Ook in Extra Time vielen weinig positieve woorden over de voorzitter-eigenaar te noteren.

  Nu het laatste uur van Lokeren is geslagen, wordt ook de analyse gemaakt van de ondergang van de club. Eén man wordt als hoofdschuldige naar voren geschoven: Louis de Vries.

   

  "In het begin voelde ik nog geen nattigheid", zegt aanvoerder en clubicoon Killian Overmeire. "De grootste kwaliteit van Louis de Vries is dat hij het heel goed kan uitleggen. Hij kan mooie verhalen ophangen."

   

  "Ik was ook mee met zijn verhaal, wou er na een dramatisch jaar met de degradatie écht in geloven; Het klonk mooi en ambitieus. Maar al vrij snel waren de eerste barsten zichtbaar."

  Ik was mee met zijn verhaal, dat mooi en ambitieus klonk. Maar al snel kwamen er barsten.

  Killian Overmeire

  "Slechtste businessplan van de voorbije 20 jaar"

  "Het was al snel duidelijk dat zijn businessplan dramatisch was", neemt Arnar Vidarsson, ex-speler en ex-trainer van Lokeren, over. "Zijn idee was om de maandlonen te verlagen en de tekengelden te verhogen. Jelle Van Damme heeft nog 250.000 euro te goed, wellicht de helft van zijn tekengeld. Reken dat door naar 6 à 7 spelers en we spreken over véél geld."

   

  "Dan moet je dus een grote cash flow hebben om de club draaiende te houden. Zeker als je niet veel inkomsten hebt: sponsoring is moeilijk, de tv-gelden zijn laag,... Als je dan met 3 à 4 miljoen in zo'n project stapt, dan heb je het slechtste businessplan van de voorbije 20 jaar in het Waasland."

   

  "Ik vind het een gat in de reglementen. Hoe kan iemand zo'n club overnemen en ze al na 6 maanden failliet laten gaan?"

   

  "Ik denk niet dat je Louis de Vries naïef kunt noemen, maar hij is wel iemand die uit de oude wereld stamt", zegt Filip Joos. "Hij is niet mee met de moderne bedrijfsvoering voor een club. En hij is in de val getrapt - zoals eerder ook Patrick Vanoppen bij Beerschot - door te denken: ach, we krijgen tv-gelden, we kunnen niet failliet gaan."

  "Hij bleef maar zeggen: "Het komt allemaal in orde""

  Killian Overmeire heeft het vooral moeilijk met de praatjes die Louis de Vries verkocht. "Ik kan best begrijpen dat sommige deals kunnen afspringen, het is niet zo gemakkelijk."

   

  "Maar dat je dan toch nog persoonlijke berichten stuurt naar spelers, trainers en supporters met de boodschap: "Het komt allemaal in orde" om dan even later in de krant te moeten lezen dat het niet zo is, dat begrijp ik niet."

   

  De Vries schermde lang met een Chinese investeerder. "Voor een wedstrijd kwam hij in de kleedkamer met een boodschap van de nieuwe investeerders. Omdat het Chinees Nieuwjaar was, kregen we een dubbele winstpremie. Hoe kun je zoiets verkondigen als het geld nog niet op de rekening staat?"

   

  "Op een gegeven moment werd het mij te veel. Hij begon weer aan een verhaal dat niet klopte en toen heb ik op een eerlijke, maar niet zo zachtaardige, manier mijn mening gegeven. Vanuit het hart."

  Van Damme: "Dit heb ik nog nooit meegemaakt"

  Ook Jelle Van Damme, die samen met Killian Overmeire voor de ervaring moest zorgen bij Lokeren, wijst snel naar Louis de Vries. "Ik heb tot hiertoe voor veel clubs gespeeld, maar dit heb ik echt nergens meegemaakt. Gelukkig maar."

   

  "Onder dergelijk gesternte presteren is niet mogelijk. Alsmaar kwamen er meer en meer extra-sportieve zaken meespelen. Ik stapte in een verhaal met de beste intenties, maar er was geen deftig businessplan dat op tafel lag bij Louis de Vries. Ik ben heel kwaad maar wil hierover niet te veel uitweiden. Dingen die tegen mezelf kunnen gebruikt worden, ga ik hier niet gebruiken."

  Herbekijk de volledige Extra Time over Lokeren

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.