Disciplinaire Commissie van de UCI opent procedure tegen wielermanager Patrick Van Gansen

  Het onderzoek van de Ethische Commissie is afgerond.

  De Ethische Commissie van de UCI stuurt de conclusies van een onderzoek tegen de omstreden wielermanager Patrick Van Gansen door naar de Disciplinaire Commissie van de Internationale Wielerunie. "Er zijn inbreuken op de ethische code vastgesteld", luidt het.

  Patrick Van Gansen kwam vorig jaar in opspraak nadat meerdere rensters van wielerploeg Health Mate Ladies Team hem beschuldigd hadden van grensoverschrijdend seksueel gedrag.

   

  Verschillende rensters dienden elk apart een klacht in bij de Ethische Commissie, die daarop een onderzoek opstartte tegen de Belgische ploegmanager.

   

  Dat rapport is nu klaar en in een persbericht stelt de Ethische Commissie van de UCI dat er "inbreuken op de ethische code werden gepleegd".

   

  De Ethische Commissie heeft sancties gevraagd en het dossier ligt nu op de tafel van de Disciplinaire Commissie van de Internationale Wielerunie. 

   

  Van Gansen heeft de aantijgingen altijd ontkend en liet eerder weten een klacht wegens laster en eerroof te zullen indienen. Health Mate Ladies Team werd eind 2019 vanwege de affaire opgedoekt nadat de hoofdsponsor zich teruggetrokken had.